|

Kaçak kuyulara KOSKİ mührü

Konya Ovası'nın can damarı olan yeraltı suları azalmaya başlayınca Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) kaçak olarak kullanılan 400 yeraltı kuyusuna mühür vurdu. Genel Müdür Sorgun, DSİ'nin ruhsat vermediği tüm kuyuların kapatılacağını söyledi

Aa
00:00 - 6/04/2007 Cuma
Güncelleme: 16:42 - 6/04/2007 Cuma
Yeni Şafak
Kaçak kuyulara KOSKİ mührü
Kaçak kuyulara KOSKİ mührü

Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürü Ahmet Sorgun, yer altı su rezervinin günden güne azalmasına neden olan kaçak kuyuların 400'den fazlasının kapatıldığını söyledi. Sorgun, yaptığı açıklamada, tüm Konya Ovası'nda onbinlerce olduğu tahmin edilen kaçak su kuyularının, bölgedeki canlı yaşamının can damarı olan yer altı su seviyesinin azalmasında en büyük etken olarak görüldüğünü belirtti. Suyun, tarımın yaygın olduğu bölgede çiftçiler için çok şey ifade ettiğini anlatan Sorgun, "Ne kadar suyunuz varsa o kadar çok verim alıyorsunuz. Bu nedenle çiftçiler, yer üstü sulama olanaklarının yetersiz olduğu ovada daha fazla su için bol su veren daha derin kuyular açmaya çalışıyor" dedi.

Ancak yasaların yer altından su çıkarıp kullanma ve kullandırma yetkisini DSİ'ye vermiş olduğunu ifade eden Sorgun, ancak bu yasağın, mevcut şartlar nedeniyle kaçak kuyu açan çiftçiler için yeterince caydırıcı olmadığının bir gerçek olduğunu dile getirdi. Yer altı su seviyesinin çok tehlikeli noktalara gelmesine de seyirci kalınamayacağını için Konya Büyükşehir Belediyesinin, DSİ ile birlikte kaçak su kuyularının kapatılması amacıyla harekete geçtiğini anlatan Sorgun, şunları kaydetti:"Belediye adına bu çalışmada KOSKİ olarak biz görev alıyoruz. Bir yerden başlamamız gerekiyordu. Yaklaşık bir yıl önce kaçak kuyularla mücadele çalışmalarına, şehir şebeke suyu kullanma imkanı bulunan kent merkezi ve KOSKİ sorumluluğundaki bölgeden başladık. Yaptığımız ön çalışmada, apartmanların altında, meskenlerin ya da iş yerlerinin bahçesindeki 600 kuyuyu tespit edip, kapatılmaları için sahiplerine ihbarda bulunmuştuk. Yer altı su rezervinin günden güne azalmasına neden olan bu kaçak kuyulardan şu ana kadar 400'ü kapatıldı. "

KOLLUK KUVVETLERİ DE DEVREDE

Kapatma işlemleri sırasında gereken durumlarda, Kaymakamlık onayıyla kolluk kuvvetlerinden de destek alındığını vurgulayan Sorgun, "Amacımız, Konya'da DSİ'nin ruhsat vermediği tüm kuyuları kapatmak. Biz bu çalışmayı yapmazsak, sadece su seviyesi azalmakla da kalmıyor ve o bölgede suyun kalitesi de bozuluyor" dedi. Gerek kent merkezinde gerekse mücavir alan dışında bulunan tüm kuyu sahiplerinin kaçak kuyuların kendilerine de zarar verdiğini net bir şekilde gördüğünü belirten Sorgun, "Oluşan duyarlılıktan memnunuz. Suyu biten kaçak kuyuların çoğunda yeni bir sondaj yapılıp daha derine inilmeye çalışılıyor. Eskiden bu konulara önem vermeyen vatandaş da artık kaçak su kuyusu açıldığını bize hemen ihbar ediyor. Biz de gerekli işlemi hemen yapıyoruz" diye konuştu.


17 yıl önce