|

Kafkasya'da pasaport olmamalı

Karsta 4.sü düzenlenen Kafkas Kültürleri Festivali'nde kafkas kültürünün ortak yönleri ele alındı.

İha
00:00 - 5/10/2008 Pazar
Güncelleme: 17:06 - 5/10/2008 Pazar
Yeni Şafak
Kafkasya'da pasaport olmamalı
Kafkasya'da pasaport olmamalı

Kars Belediyesince düzenlenen 4. Kafkas Kültürleri Festivali kapsamında Sarıkamış ilçesinde 'Kafkasya'da Ortak Kültürümüz' konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Barents Sınır Ötesi İşbirliği Genel Sekreteri Rune Rafaelsen, "Bütün yaptığımız işlerin sınırı aşan bir özelliği var. Yaptığımız her şey birbiriyle bağlantılıdır. Çünkü biliyoruz ki bilgi ve kültür, sınır ötesi işbirliği için çok önemli bir enstrüman" dedi.

'Kafkasya'daki Son Gelişmeler ve Sınır Ötesi İşbirliği' konulu oturum kapsamında düzenlenen 'Kafkasya'da Ortak Kültürümüz' panelini Çağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Esat Arslan yönetti. Panelde konuşan Barents Sınır Ötesi İşbirliği Genel Sekreteri Rune Rafaelsen, Barents Sınır Ötesi İşbirliği ile Dünyanın kuzeyinde Doğu ve Batı arasında bir köprü oluşturduklarını bu köprü çerçevesinde Finlandiya, Rusya ve Norveç arasında ilişkilerin devam ettiğini söyledi.


Aynı fırsatlarınGüney Kafkasya bölgesinde de hayata geçirileceğini belirten Rafaelsen, "Bu bağlamda Türkiye Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın ve Türk Hükümeti'nin son zamanlarda ortaya attığı Kafkasya İstikrar Platformu'nu oldukça önemsiyoruz. Güney Kafkasya bölgesindeki insanlara elbetteki ne yapmaları gerektiğini söyleyemem. Sadece bizim o bölgede ne yaptığımızı ve yapacaklarımızı sizlerle paylaşabilirim" dedi. Kars Belediyesi tarafından yıllardır yapılan Kafkas Kültürleri Festivali'ne büyük ilgi gösterdiklerini bu ve benzeri festivalleri yapanların çeşitli şekillerde ödüllendirilmesi gerektiğini de ifade eden Rafaelsen, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun da 'Sınır Ötesi İşbirliği' projesini gerçekleştirmesi halinde Kars'a heykelinin dikilmesi teklifinde bulundu.


"BÜTÜN YAPTIĞIMIZ İŞLERİN SINIRI AŞAN BİR ÖZELLİĞİ VAR"

Rafaelsen, Barents işbirliğinin esas esprisinin Kuzeyde bir işbirliği platformu oluşturmak olduğunu kaydederek, "Bu aynı zamanda şeffaf dediğimiz türde yeni bir güvenlik yaklaşımlarını da içeriyor. İnsandan insana uzanan bir işbirliği. Tabi ki soğuk savaş döneminde ve 2. Dünya savaşından hemen sonra Sovyet Doğu ülkeleri ve Rus topraklarını da ekonomik sürece dahil etmek hem bizim hem onlar için önemliydi. Bütün yaptığımız işlerin sınırı aşan bir özelliği var. Norveç Başbakanlığı da bizim ne yaptığımızıtakip ediyor ve süreçte bir Barents sekreteryası oluşturuldu. Mütemadiyen bütün bu Barents bölgesini içine alan ülkelerde (İsveç, Finlandiya, Rusya ve Norveç) nasıl projeler yapılabilir, nasıl işbirlikleri geliştirilebilir sorusunu her gün kendimize soruyoruz. Bütün bu Barents işbirliğine dahil olan ülkelerde Barents ofisleri açıldı. Yaptığımız her şey birbiriyle bağlantılıdır. Çünkü biliyoruz ki bilgi, sınır ötesi işbirliği için çok önemli bir enstrüman. Kültür bizim için çok önemli. Kars Kafkas Kültürleri Festivali'ne gelen müzik grupları da bu Barents işbirliği kapsamında gelmekteler. Arto Tunç'u 3 yıl önce Kars'ta gördük ve Ermeni Denizcilik Orkestrasını Norveç'e davet ettik. Bu bağlamda 'Afrika Kafkasya'yla Barents'te buluyor' adı altında yeni bir konsept oluşturduk. Bizim için önemli olan Mory Kante ve Arto Tunç'un Kars'ta sahne alması değil. Bunun sınırı aşan bir işbirliği şeklinde gerçekleşiyor almasıdır. Kafkas Kültürleri Festivali'ne bütün Kafkasya ülkelerinin müzisyenleri de dahil oluyorlar. Bu türetkinlikler sayesinde bizlere de bu tür adımlar atmak düştü. Bizim kurguladığımız Sınır Ötesi İşbirliği'nin temel fikriydi. Barents sekreteryası kurulduğunda bütün bu işbirliği dahilindeki ülkelerde 3 bin civarında proje destekledik. Bunların fonları da devletten, özel sektörden ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından edinildi" diye konuştu.


"RUSYA-NORVEÇ SINIRINDA PASAPORT KULLANILMAYACAK"

Rafaelsen ayrıca, Norveç için Rusya'nın Murmansk bölgesiyle işbirliği yapıyor olmasının hayati derecede önemli olduğunu kaydederek, şunları söyledi: "Rusya ve Norveç Dışişleri bakanları bir işbirliği protokolü imzaladılar. Bölgede artık pasaport kullanılmamasını kararlaştırdılar. Farklı uyruklardaki insanların serbest dolaşımını kolaylaştırmak için böyle bir inisiyatif geliştirildi. Günümüzde gelişmiş teknolojinin de faydasıyla artık insanlar pasaport kullanmayacaklar ve biyometri denilen bir yöntemle Rusya'dan Norveç'e ve Norveç'ten Rusya'ya sınır kapılarına konulan çeşitli cihazlara parmak izlerini ve kameraya bakmak suretiyle retinalarını veripgidip-gelebilecekler. Bölgemiz Kafkasya bölgesi olarak da adlandırılabilir. Dünyanın en önemli gaz rezervleri Norveç'in Kilkenes kenti ile Rusya'nın Nurmansk kenti arasında bulunmakta. Bu işbirliğinin temeli karşılıklı güven esasında şu ana kadar gerçekleştirmiş olduğumuz ortak işlere dayanıyor. Rusya ile kıyaslandığında Norveç çok küçük ve tabi ki, 'Rusya'nın ekonomik olarak kalkınmasında ne gibi bir katsı olabilir' diye düşünebilirsiniz. Ama özellikle Nurmansk bölgesindeki liman ticaretine müdahil olmakve deniz vasıtasıyla taşınan çeşitli malların ticaretini yapmak bizim için çok önemli ve bu sürece müdahil olmak istiyorduk"

Panele; Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ve festival kapsamında kentte bulunan yerli ve yabancı konutlar katıldı.

16 yıl önce