|

Karacan: Arnavutluk ile kalıcı işbirliği sağlamak istiyoruz

Türk-Arnavut İş Konseyi Toplantısı'nda konuşan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, "Türk iş dünyası olarak komşu coğrafyalarda kalıcı işbirlikleri sağlamak istiyoruz. Karşılıklı ticaret ve yatırımın önündeki engeller ortadan kaldırılmalı" dedi.

Rukiye Günal
00:00 - 13/10/2011 Perşembe
Güncelleme: 19:04 - 13/10/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Karacan: Arnavutluk ile kalıcı işbirliği sağlamak
Karacan: Arnavutluk ile kalıcı işbirliği sağlamak

Türk-Arnavut İş Konseyi Toplantısı gerçekleştirildi. Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi ve beraberindeki heyet ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Harun Karacan'ın katıldığı Türk-Arnavut İş Konseyi Toplantısı İstanbul TOBB Plaza'da gerçekleştirildi. Toplantıya Arnavutluk Dışişleri Bakan Yardımcısı Selim Belortaja, T.C.Tirana Büyükelçisi Hasan Aşan, Arnavutluk'un Ankara Büyükelçisi Altın Kodra, Tirana Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nikolin Jaka, Türk-Arnavut İş Konseyi Başkanı Haşmet Kürüm, Arnavut - Türk İş Konseyi Başkanı Bahadır Aksoy ve çok sayıda iş adamı katıldı. ETO Başkanı Harun Karacan, Arnavutluk ile yapılan ticarette bankacılık sektöründe mahalli bankalarda nakit sıkıntısı yaşandığını, şehirlerarası para transferindeki sorunlar ve devlet bankalarının prosedürlerinde zorluklar bulunduğunu ve Türk araçlarının tutuldukları mali kontrolün telafisinin çok zor maddi zarar ve gecikmelere yol açtığını söyledi.


ARNAVUTLUK'UN KALKINMASI TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ

Karacan, Arnavutluk'u Balkanlardaki en önemli ülkelerden birisi olarak gördüklerini belirterek, “Türk iş dünyası olarak komşu coğrafyalarla tüm alanlarda ve tüm seviyelerde verimli ve kalıcı işbirlikleri tesis etmek istiyoruz. Bu anlamda güçlü tarihi ve kültürel bağlarımız ile ayrılmaz bir parçası olduğumuz Balkanlar bölgesi bizim için özel bir önem taşımaktadır. Balkan ülkelerinin Avrupa-Atlantik kurumları ile bütünleşmesi ve bu sayede insanların, malların ve sermayenin serbestçe dolaşabileceği bir ortamın yaratılması en büyük arzumuz. Arnavutluk'un istikrar içinde, iktisadi ve sosyal kalkınmasını gerçekleştirmesi, Batı kurumları ile entegrasyonunu tamamlaması, Türkiye için büyük önem arz etmektedir. Köklü komşuluk ve akrabalık bağımız olan Arnavutluk ile tüm alanlarda iş birliğimizi en üst seviyeye çıkarmak Türk özel sektörünün stratejik hedefidir” şeklinde konuştu. Türkiye ve Arnavutluk'un son on yıl içinde önemli mesafeler kat ettiğini belirten Karacan, ticaretin ve ekonomik ilişkilerin canlanması için siyasi otoritelerin, karşılıklı olarak iş yapmanın ticaretin ve yatırımların önündeki engelleri kaldırması ve iş dünyasının önünün açılması gerektiğini vurguladı. Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi ise, Türk iş dünyasının talep ve beklentilerinin karşılıklı ticaret ve işbirliğinin geliştirilmesi için son derece önemli olduğunu belirterek, bu bağlamdaki sorunların çözüme kavuşturulacağını söyledi.

13 yıl önce