|

Karadağ-Türkiye dostluğu

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş başkanlığındaki İTO Heyeti, Karadağ'da düzenlenen iş gezisinde işdamlarıyla biraraya geldi. Karadağ-Türkiye Dostluk Derneği Başkanı Rifat Rastoder, iki ülke ilişkilerinin iyi durumda olduğunu belirterek, bu durumun ticari ve kültürel işbirliğini artıracağını söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 12/04/2011 Salı
Güncelleme: 17:23 - 12/04/2011 Salı
Yeni Şafak
Karadağ-Türkiye dostluğu
Karadağ-Türkiye dostluğu

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Güldoğan, İTO Meclis Üyesi ve Sırbistan Fahri Konsolosu Metin Akdurak ile İTO Meclis Üyeleri Abdullah Salkım ve Süleyman Subaşı'ndan oluşan İTO heyetinin, 7-9 Nisan 2011 tarihleri arasındaki iş ve inceleme gezisinin ilk durağı Karadağ'ın başkenti Podgorica oldu. İTO Heyeti'ni makamında kabul eden Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic, İTO heyetinin ziyaretinden mutluluk duyduğunu ve bu ziyaretin tüm dallarda ilişkileri geliştireceğine inandığını ifade etti. İTO tarafından 3-4 Kasım 2008 tarihinde düzenlenen 9.Kuzey Güney Avrupa Ekonomi Forumu'na da katılmış olduğunu ve İzmir'i çok beğendiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Vujanovic, Türk Büyükelçiliği'nin özellikle Bar Limanı ile işbirliğinin arttırılması için çalıştığını, bu konuda iki ülke için bir fırsat olduğunu belirterek ekonomik ve diğer alanlardaki her türlü işbirliği ve yardıma hazır olduğunu söyledi. Karadağ Cumhuriyeti Meclis Başkanvekili ve Karadağ-Türkiye Dostluk Derneği Başkanı Rifat Rastoder de Türkiye ve Karadağ ilişkilerinin iyi durumda olduğunu dile getirerek, bu durumun iki ülke arasındaki ticari ve kültürel işbirliğini artıracağını söyledi.


'TÜRK YATIRIMCI SAYISI İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL'

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, Karadağ'da Türk yatırımcı sayısının istenen düzeyde olmadığını ve yakın zamanda çeşitli sektörlerden işadamları ile bölgeyi tekrar ziyaret etmek istediklerini belirtti.

Özellikle Karadağ Bar Limanı ile ticari işbirliği konusunda heyette bulunan İTO Uluslararası Taşımacılık Grubu Meclis Üyesi Metin Akdurak'ın girişimlerinin olduğunu hatırlatan Demirtaş, bu liman ile ilgili girişimlerin Türkiye-Karadağ arasındaki ticareti kalıcı ve sağlam bir yapıya dönüştüreceğini söyledi. Rastoder'i ve parlamento heyetini İzmir'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacaklarını belirten Demirtaş; “Önümüzdeki Mayıs ayında Odamız ile Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın ortak girişimleri ile İzmir'de 10 Balkan Ülkesinden işadamlarının katılımı ile “Balkan Alım Heyeti Buluşması” düzenleyeceğiz. Bu önemli organizasyona Karadağ'dan da katılım sağlanmasının çok yararlı olacağına inanıyoruz ve Karadağlı işadamları da davet ediyoruz” dedi.


KARDEŞ ODA ANLAŞMASI İMZALANDI

İTO Heyeti Karadağ Ticaret Odası'ndaki toplantıda Karadağlı işadamları ile bir araya geldi. Karadağ Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ivan Saveljic, Karadağ'daki ekonomik durum hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin Karadağ'a ihracatının 27 milyon dolar, Ege'nin ihracatının ise 1 milyon dolardan bile az olduğunu kaydeden Demirtaş, iki ülke arasındaki dostluğa rağmen ticaretin istenilen seviyenin çok uzağında olduğunu söyledi. Demirtaş, “Bu ziyaretin ticari ve ekonomik atılımları en iyi düzeye getirmek için iyi bir başlangıç olacağına inanıyorum. İzmir bir fuarlar kenti. İzmir'de mermer, mobilya, gelinlik, yapı ve inşaat gibi yurtdışından çok sayıda ziyaretçi toplayan fuarlar yapılıyor. Ticareti geliştirmenin ve yatırımcı sayısını artırmanın en iyi yollarından birsi fuarlardan geçiyor, Karadağ Ticaret Odası üyelerini de kentimizdeki fuarlarda görmek istiyoruz” dedi. Karadağlı işadamlarının fuarlara katılımını destekleyeceklerini kaydeden Demirtaş, Karadağ'da turizm, hayvancılık, mobilya ve balıkçılık alanında ticari yatırımların yapılabileceğini söyledi. Daha sonra Demirtaş ile Saveljic, iki Oda arasında Kardeş Oda ve İşbirliği Anlaşmasını imzalandı. İTO Heyeti, Türkiye'nin Podgorica Büyükelçisi Birgen Keşoğlu'nu da ziyaret etti.

13 yıl önce