|

Karadeniz'in geçim kaynağı YEŞİL ALTIN: FINDIK

Fındık üretimi, geneleksel üretim bölgesi olan Ordu, Giresun ve Trabzon dışında, Samsun ile Düzce, Sakarya ve Bolu'ya kadar yayıldı. Fındık, Karadeniz'de en önemli geçim kaynağını oluşturuyor.

Aa
00:00 - 25/08/2007 Cumartesi
Güncelleme: 18:08 - 25/08/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Karadeniz'in geçim kaynağı YEŞİL ALTIN: FINDIK
Karadeniz'in geçim kaynağı YEŞİL ALTIN: FINDIK

Karadeniz'in en önemli geçim kaynaklarından birini oluşturan fındık üretiminin giderek yaygınlaştığı, geleneksel üretim bölgesi olan Ordu, Giresun ve Trabzon'un dışında, Samsun ile Düzce, Sakarya ve Bolu'ya uzandığı belirtildi.

Yapılan araştırmalara göre, ilk bilgilere Milattan Önce 2838 yılından kalma Çin belgelerinde rastlanan fındık, Giresun'a, M. Ö 4. asırda deniz yoluyla ulaştı.

Bugün ana üretim bölgesi olarak bilinen Ordu'nun Ünye ilçesi ileTrabzon'un Sürmene ilçesi arasında kalan bölümde, Osmanlı döneminden beri sürekli artış göstererek yayılan fındık üretimi, daha sonra ülkenin Karadeniz kıyı şeritlerinde yayılmaya devam etti.

Fındığın uluslararası düzeydeki yayılımı, tarih içinde devam etti. BugünTürkiye'den başka, Yunanistan, Fransa, İtalya, İspanya, Gürcistan, Azerbaycan ve ABD de fındık üreticisi ülkeler arasında yer alıyor. Fındık, kuzey yarım kürenin ılıman iklim kuşağını, Japonya'dan, Çin, Mançurya, Kafkasya, Türkiye, Avrupa ve Kuzey Amerika'ya kadar yabani formlar biçiminde kaplıyor. Fındığın kültüre alınma tarihi ise 2500 yılöncesine kadar dayanıyor.


-FINDIK ÜRETİMİ-


Dünya fındık üretiminin büyük bölümünü Türkiye yapıyor. Resmi rakamlara göre, 550 bin hektar olarak gösterilen Türkiye'nin üretim alanlarının,gerçekte 700 bin hektarın üzerinde olduğu belirtiliyor.

Türkiye'den sonra sırasıyla İtalya, İspanya ve ABD başta olmak üzere diğer ülkelerde yaklaşık 200 bin hektar alanda fındık üretimi yapılıyor. Türkiye, üretim alanındaki büyüklüğünü, üretim miktarında da elinde bulunduruyor. Bazı yıllar azalma, bazı yıllar artış gösteren fındık üretiminin, son 10 yılın ortalaması alındığında, 600-650 bin ton kabuklu civarında olduğu görülüyor.

Bu arada, dünya fındık üretimi 900 bin ton civarına ulaştı. Üretim alanı bakımından büyüklüğü elinde bulunduran Türkiye'de verimin, diğer ülkelere göre oldukça düşük olduğu gözleniyor. ABD'de bir dekardan 225kilo fındık alınırken, bu rakam İtalya'da 155 kilogram, Türkiye'nin dekarda veriminin ise ortalama 100 kilo civarında olduğu belirtiliyor. Doğu Karadeniz'in bazı kesimlerinde ise 60-70 kiloya kadar düşüyor.


FINDIK ÜRETENLER, FINDIKTAN GEÇİNENLER

Türkiye'de fındık üretimi, geleneksel üretim bölgesi olan Doğu Karadeniz'deki Ordu, Giresun ve Trabzon'un yanı sıra özellikle Samsun ile batıda Düzce, Sakarya ve Bolu'ya yayıldı. Bugün 33 ilde fındık tarımı yapıldığı biliniyor. Ancak ekonomik anlamda üretim ise 13 ilde yapılıyor. Türkiye'de 25 yıl önce 420 bin hektar olan üretim alanı, bugün 700 bin hektarı aştı. Bu alanlarda yaklaşık 400 bin üretici fındık üretiyor.


EN BÜYÜK TARIMSAL İHRAÇ ÜRÜNÜ

Dünya fındık üretiminin büyük bölümünü elinde bulunduran Türkiye, aynı oranda ticaretini yapıyor. Dünya fındık ihracatının yaklaşık yüzde 80'inini Türkiye yapıyor. Türkiye, 1773'ten beri dünyaya fındık ihraç ediyor ve ve bu ürünü her kıtada insanlara sunuyor. Türkiye, bugün en fazla fındığı, Almanya başta olmak üzere AB ülkelerine satıyor. Türkiye'nin fındık sattığı 90'ı aşkın ülke arasında, Çin, Libya, Kanarya Adaları, Kolombiya, ABD, Panama, Özbekistan, Mısır, Kostarika, Pakistan, Japonya, Estonya, Kanada, Kazakistan ve Avustralya gibi dünyanın dört bir yanındaki ülkeler bulunuyor. Fındık, çeyrek asır önce genel ihracat içinde yüzde 20'nin üzerinde bir paya sahipken, son yıllarda 500 bin tonu aşkın kabuklu ihracatı ve bundan sağlanan ortalama 700 milyon dolarlık dövizle yüzde 2 seviyelerine kadar indi. Buna rağmen tarım ürünlerinde ilk sıradaki yerini koruyor. Türkiye, 300 bin ton iç, yani asgari 600 bin ton kabuklu fındığı ihraç etmeyi hedefliyor.



17 yıl önce