|

Kaymakamlıktan 50 aileye 500 Of Koyunu

Of Kaymakamlığı yörede sayısı giderek azalan Of Koyunu'nun hızla çoğalması amacıyla bir proje gerçekleştirdi. 50 aileye kura ile 500 koyun dağıtıldı. Kaymakam Sonel, "Amacımız Of Koyunu ırkının geliştirilmesi ve unutulmaması" diye konuştu.

Kamil Anahar
00:00 - 14/11/2011 Pazartesi
Güncelleme: 16:47 - 14/11/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Kaymakamlıktan 50 aileye 500 Of Koyunu
Kaymakamlıktan 50 aileye 500 Of Koyunu

Of Kaymakamlığı tarafından gerçekleştirilen bir proje çerçevesinde, elli aileye 500 koyun dağıtıldı. Yörede sayısı giderek azalan Of koyununun hızla çoğalması ve yöre ekonomisine katkı sağlaması amacıyla, Of Kaymakamlığı tarafından gerçekleştirilen proje çerçevesinde dağıtımı yapılacak koyunlar düzenlenen kura çekiminin ardından hak sahiplerine teslim edildi. Of koyununun bölgede bir ırk türü olduğunu belirten Of Kaymakamı Tuncay Sonel, "Of koyunu ırkının geliştirilmesi ve yöre insanının ekonomisine katkı sağlaması amacıyla, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Vakfımız bünyesinde bir proje yapmıştık. Bu projemiz Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı. Toplam maliyeti 500 bin TL olan proje ile yaylalardan gebe olan 500 Of koyunu aldık. Hatta bir kaç tanesi dün itibariyle yavruladı. Bizim amacımız, Of koyunu ırkının bu yörede geliştirilmesi, küçükbaş hayvancılığın ve yöre halkının desteklenmesi ve marka olan Of koyununun unutulmaması. Bu koyunların durumunu bizzat ben de takip edeceğim. Hatta kuzulama aşamasında olan koyunlarımızı oluşabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı bir yıllığına sigortalattık. İnşallah 500 olan koyunların sayısı bir kaç yıl içerisinde binlerce olacak" dedi.


OF KOYUNU IRKINI ÇOĞALTMAMIZ GEREKİYOR

İlçe Tarım Müdürlüğü ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı personeli tarafından belirlenen 50 aileye ekmek kapısı olacak olan koyunlar kura ile dağıtıldı. Kura çekimi öncesi hak sahiplerine seslenen Kaymakam Sonel, şunları söyledi: "Koyunları önce Allah'a sonra sizlere emanet ediyorum. Of koyunu ırkı azalmaya başladı, bunu çoğaltmamız gerekiyor. Benim sizden ricam koyunlarımıza gözünüz gibi bakın. Koyunların durumunu görmek için zaman zaman sizlere sürpriz ziyaretler yapacağım. Ayrıca, sizlere böyle imkanlar sunduğu için de devletimizden Allah razı olsun. Bizimde vazifemiz bu imkanları Of'un güzel insanlarına sunmak. Proje herkese hayırlı uğurlu olsun." İl Tarım Müdürlüğü tarafından tescillenmiş olan Of Kaymakamlığı tarafından patent işlemleri için müracaatı yapılan Of koyunu lokal bir ırk olup diğer koyunlardan farklı olarak bir kaburgası fazla ve daha uzundur. Kuyrukları kamçı şeklinde olup yün verimi 6.5 kg civarındadır. İkiz doğum oranının ise yüzde 50 civarında olduğu belirtildi. Hak sahiplerine teslim edilen Of koyunlarının maliyetinin geri ödemesi faizsiz, sekiz yıl olup ilk ödemenin 2014 yılında yapılacağı belirtildi.


12 yıl önce