|

Kazakistan-Konya arasında dostluk köprüsü

Konya ile Kazakistan arasında her alanda ilişkilerin geliştirilmesini arzu ettiklerini vurgulayan Kazakistan Cumhuriyeti Büyükelçisi Baghdad Amreyev, bu kapsamda Kazakistan'ın Çimkent şehri ile Konya'nın kardeş şehir olması için çalıştıklarını ifade etti.

Yeni Şafak
00:00 - 10/03/2010 Çarşamba
Güncelleme: 17:44 - 10/03/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Kazakistan-Konya arasında dostluk köprüsü
Kazakistan-Konya arasında dostluk köprüsü

Kazakistan Cumhuriyeti Büyükelçisi Baghdad Amreyev, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Konya'ya geldi. Büyükelçi, Kazakistan Fahri Konsolosu olan Pankobirlik Genel Başkanı ve Anadolu Birlik Holding Başkanı Recep Konuk'la birlikte Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ile Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i ziyaret etti. Vali Doğan ile makamında bir araya gelen Büyükelçi Amreyev, Başkan Konuk'un fahri konsolos ilanıyla iki ülke ilişkilerinde önemli bir adım attıklarını belirterek, "Bizim için önemli olan bu konuda ileride büyük bir tören düzenleyeceğiz. Recep Konuk'un iki ülke ilişkilerinde motor görevi göreceğine inanıyorum. Çok önemli fikirleri var. Bunları faaliyete geçirdiğimiz taktirde iki ülke arasındaki ilişkilerin çok daha ileri bir seviyeye geleceğine inanıyorum. Konya, ülkemiz için önemli bir şehir. Sayın Cumhurbaşkanımız da bir dahaki Türkiye ziyaretini Konya'dan başlatacağını ifade etti" dedi.

Konya ile Kazakistan arasında her alanda ilişkilerin geliştirilmesini arzu ettiklerini vurgulayan Büyükelçi Amreyev, bu kapsamda Kazakistan'ın Çimkent şehri ile Konya'nın kardeş şehir olması için çalıştıklarını ifade etti.


İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ İVME KAZANACAK

Vali Aydın Nezih Doğan ise, Başkan Konuk'un fahri konsolos olmasının iki ülke ilişkilerine ivme kazandıracağına inandığını ifade ederek, "Her iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesinde bir engel yok. Ortak bir kültüre ve tarihe sahibiz. Ortak hedeflerimiz var. İki ülkenin daha gelişmiş ortaklıklara ihtiyacımız var. Küreselleşmenin olumsuz etkilerini böyle ulus üstü birlikteliklerle olumlu hale getirmeye ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Daha sonra Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i ziyaret eden Baghdad Amreyev, Konya'nın kendileri için çok önemli bir şehir olduğunu, Kazakistan ve Türkiye'nin birçok platformda öncülük yaptığını söyledi.


MESAFELER UZAK AMA GÖNÜLLER YAKIN

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, Kazakistan ile mesafeler uzak olsa da gönüllerin yakın olduğunu ifade etti. Konya'nın gelecekte Türkiye'de daha önemli roller alacağını vurgulayan Başkan Akyürek, “10-15 yıl sonra dünyadaki en stratejik sektörün tarım olacağı düşünülüyor. Konya bu konuda önemli bir potansiyele sahip. Recep Konuk'un isabetli bir tayinle Kazakistan Fahri Konsolosu olması, Türkiye ve Kazakistan arasındaki ilişkilere olumlu katkılar sağlayacaktır. Sayın Konuk'un bu alandaki çalışmaları da Konya için bir fırsattır” diye konuştu.



14 yıl önce