|

Kazakistan-Türkiye dostluğu güçlendirilecek

Kazakistan Cumhuriyeti Parlamento Senato Başkanı Kayrat Mami, Kapadokya bölgesini ziyaret etti. Senato Başkanı Mami Türkiye ile tarihten gelen kardeşlik ve dostluk bağı olduğunu belirterek, "İlişkilerimizi güçlendirerek parlamento seviyesine ilerletmek istiyoruz" dedi.

Cihan
00:00 - 30/11/2011 Çarşamba
Güncelleme: 17:36 - 30/11/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Kazakistan-Türkiye dostluğu güçlendirilecek
Kazakistan-Türkiye dostluğu güçlendirilecek

Kazakistan'ın Nevşehir Fahri Konsolosu Halil Uluer'in özel davetlisi olarak kente gelen Kazakistan Cumhuriyeti Parlamento Senato Başkanı Kayrat Mami, Kapadokya bölgesinin tarihi ve turistik merkezlerini ziyaret etti. Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Senato Başkanı Kayrat Mami, sabah saatlerinde Kazakistan Havayolları'na ait özel bir uçak ile Ankara'dan AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek ve Kazakistan Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Can Seyit Tümebayev'le birlikte Nevşehir Kapadokya Havalimanına geldi. Senato Başkanı Kayrat Mami, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Turgay Aras ve Belediye Başkanı Hasan Ünver tarafından karşılandı. Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Senato Başkanı Kayrat Mami ve beraberindeki heyet, daha sonra Nevşehir Valiliği'ne geldi. Vali Savaş, Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Senato Başkanı Kayrat Mami ve beraberindeki parlamento heyetini Nevşehir'de ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Türkiye'nin en önemli tarihi ve turistik merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesini geçen yıl içerisinde 2 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini, bu yıl sonuna kadar da bu rakamın 2.5 milyonu aşmasının beklendiğini söyleyen Vali Savaş, bölgeyi ziyaret eden turistlerin yüzde 80'inin yabancı turistlerden oluştuğuna dikkat çekti. Savaş, Kayrat Mami'ye, Kapadokya bölgesinin tarihi ve coğrafi özellikleri hakkında bilgi verdi.


İLİŞKİLERİ PARLAMENTO SEVİYESİNE İLERLETMEK İSTİYORUZ

Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Senato Başkanı Kayrat Mami, Vali Savaş'a, Nevşehir'de kendisine ve parlamento üyelerine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür etti. Türkiye ile Kazakistan arasında tarihten gelen güçlü bir kardeşlik ve dostluk bağı bulunduğunu vurgulayan Mami, bu bağı ileriki dönemde daha da güçlendirerek sürdürmeyi hedeflediklerini kaydetti. Mami, "Kazakistan bağımsızlığını 20 yıl önce elde etmesine karşın, oldukça köklü bir tarihe sahiptir. Türkiye ile Kazakistan arasında tarihin derinliklerinden gelen bir dostluk bağı yanında stratejik bir ortaklığımız da var. Bunu daha da güçlendirerek parlamento seviyesinde ilerletmek istiyoruz" dedi. Daha sonra Nevşehir Vali Abdurrahman Savaş tarafından ziyaretin anısına Kayrat Mami'ye, Hitit Anforası hediye ederken, konut Senato Başkanı Kayrat Mami de Vali Savaş'a çeşitli hediyeler takdim etti. Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Senato Başkanı Kayrat Mami ve beraberindeki heyet, ziyaretin ardından, ilk Hristiyanlar tarafından sığınma amaçlı olarak yapılan 4 katlı Kaymaklı Yeraltı Kenti'ni ziyaret etti. Kayrat Mami sonrasında Güvercinlik Vadisi'nden kuşbakışı bölgedeki peribacaları inceledi.

12 yıl önce