|

Kazakistan'dan, tekstil yatırımcısına bedava arsa

Kayseri Genç Sanayici ve İşadamları Derneği, Kazakistan'ın tekstil ile ilgili destek ve teşviklerine ilişkin sektör toplantısı düzenledi. Toplantıya katılan Çimkent Serbest Ticaret Bölge Başkanı Bakhyt Maulenov, “Kazakistan ile Türkiye halkı kardeş. Bizim ilk tercihimiz yatırımcı olarak Türk kardeşlerimiz” dedi.

Cihan
00:00 - 24/04/2011 Pazar
Güncelleme: 18:35 - 24/04/2011 Pazar
Yeni Şafak
Kazakistan'dan, tekstil yatırımcısına bedava arsa
Kazakistan'dan, tekstil yatırımcısına bedava arsa

Kayseri Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD), Kazakistan'ın tekstil ile ilgili destek ve teşviklerine ilişkin bir sektör toplantısı düzenledi. Toplantıya Kazakistan Ticari Ataşesi ve elçi yardımcısı Askhat Kessikbayev ile birlikte Çimkent Serbest Ticaret Bölge Başkanı Bakhyt Maulenov, Başkan Yardımcısı Shagala Rakhimzhanova ve Kayserili işadamları katıldı.

Çimkent Serbest Ticaret Bölge Başkanı Bakhyt Maulenov, Kayserili yatırımcıları ülkelerinde görmek istediklerini anlatarak, bölge hakkında şu bilgileri verdi: “Kayseri'de bulunmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Toplantının organizesini yapan GESİAD'a teşekkür ediyorum. Kazakistan'ın güney bölgesinde Çimkent ilinde tekstil ihtisaslı bir serbest ekonomik bölge, Cumhurbaşkanımız Nur Sultan Nazarbey'in talimatıyla 2005 yılında kuruldu. Bunun amacı tekstil sektörünün gelişmesi ve pamuğun işlenmesini sağlamaktı. Burada yatırım yapacaklar içinde çok ciddi teşvikler ve destekler var. Bu serbest bölgenin geliştirilmesi üç aşamadan oluşuyor. 2007-2009 yılları arasında alt yapı devlet tarafından buraya getirildi. 2010-2012 yıllarında bu bölgeye yerel ve yabancı yatırımcıların davet edilmesi ve 2013-2015 de bu bölgenin tam olarak faaliyet geçmesi ve üretimin başlamasını istiyoruz. Bu bölgenin alt yapı sorunu yok. Su, doğalgaz ve elektrik tamam. Bölge içi ve dışı karayolları ile ulaşım sorunları bitti. Sosyal tesisleri tamamlandı. Ulusal demiryolları hattına bağlanması amacıyla yapılan çalışmada bitmek üzeridir. Bu bölgenin geliştirilmesi ve yatırımcıların daha iyi koşullar sağlanması için vergilerden muafiyet var. Teşvik var. Gümrük vergisinde muafiyetler var.”


'KURUMLAR VERGİSİ YOK, ARSA BEDAVA'

Ülkede kurumlar vergisinin yüzde 20 olduğunu, ancak bu bölgede kurumlar vergisinin alınmayacağını anlatan Bakhyt Maulenov, “Mesela kurumlar vergisini ele alırsak, ülke genelinde bu vergi oranı yüzde 20. Serbest bölgede bu yok. Bununla beraber aracı vergisi alınmayacak. Mülkiyet vergisi sıfır. Bu bölgede tüm alt yapıları teknik sistemleri hazır. Elektrik, doğalgaz ve suyun birim fiyatları çok önemlidir. Burası için örnek verecek olursak, su ve atık su gideri metreküp başına 58 cent. Elektrik enerjisi 1 kilovatı 6 sent, doğalgaz 1 metreküpü 13 sent. Akaryakıt fiyatları ülke genelinde 1 litre benzin 80 cent. Dizel 70 cent” dedi.


'İLK TERCİHİMİZ TÜRK YATIRIMCISI'

Bakhyt Maulenov, en kapsamlı yurt dışı ilk tanıtımını Türkiye'ye yaptıklarını da belirterek sözlerin şöyle sürdürdü: “Tabi ki belli başlı sebepler var. Türkiye tekstil alanında dünyada liderliğini koruyan ve en yüksek seviyeye ulaşmış bir ülke. Bizim Kazakistan ile Türkiye arasında tarihi ve kültürel değerler var. Ortak dil, dinimiz, kültürel özelliklerimiz var. Bağlarımız var. Sonuçta iki ülke halkı kardeş. Bizim ilk tercihimiz yatırımcı olarak Türk kardeşlerimizin gelmesini istiyoruz

13 yıl önce