|

Kırklareli'nde tütün üretimi

Aa
00:00 - 22/08/2007 Çarşamba
Güncelleme: 18:41 - 22/08/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Kırklareli'nde tütün üretimi
Kırklareli'nde tütün üretimi

Kırklareli'nde, 160 üretici tarafındanbin 500 dönüm virjinya tütünü ekimi yapıldı. Kırklareli'nde tütün ekimini sağlayan ve satın alan Alliance One Tütün A.Ş.'de Virjinya Börley operasyonlar Müdürü Yuda Gahun, yaptığı açıklamada, yörede birkaç yıldan bu yana tütün üretimi konusunda 5 kişiden oluşan uzman teknik ekibin görev yaptığını söyledi.

Kırklareli'de 160 üretici tarafından bin 500 dönüm virjinya tütünü ekimi yapıldığını ifade eden Gahun, ekimi yapılan alanlardan 360-370 ton tütün üretimi beklendiğini belirtti.

Sözleşmeli ekicilere tütün yetiştiriciliğiyle ilgili malzemeleri ücretsiz verdiklerini, tohum, ilaç ve gübre ihtiyaçlarının şirketleri tarafından karşılandığını bildiren Gahun, "Üretim evresinde çevreye zarar vermeyen ilaçlar kullanarak, sosyal sorumluluk çerçevesinde hareket ediyoruz. İnece beldesindeki tütün kurutma tesislerimizde üç aysüreyle 50 işçi istihdam ederek, insanların ekonomisine katkı sağlıyoruz. Çocuk işçi çalıştırmadığımız gibi üretim yapan çiftçileri birçok konuda bilgilendirerek, verimliği arttırıyoruz" dedi.

Gahun, şirket olarak bu yıl hedeflerinin Edirne ve Düzce'de bin 350 ton virjinya, Adapazarı'da ise 750 ton Börley tipi tütün üretmek olduğunu kaydetti.

Ürünlü köyünde tütün ekibi yapan Şerif Alpsoy da, son 5 yıldan bu yanatütün üreticiliği yaptığını ve bu yılda 18 dönüm virjinya tütünü ektiğini belirtti.

Kalitesi birinci derece olan tütünün kilosunun 3,6 YTL'den işlem gördüğünü bildiren Alpsoy, diğer ürünlere göre fiyatın iyi olması nedeniyle tütün ekimi yaptığını söyledi.

17 yıl önce