|

Kocaeli Büyükşehir'in projeleri, dünyaya örnek oldu

Atina'da düzenlenen "Yoksullukla Mücadelede Yerel Yönetimlerin ve Yerel Demokrasinin Önemi" konulu, yüzden fazla ülkenin temsilcilerinin katıldığı toplantıda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin projeleri örnek gösterildi.

Davut Şahin
00:00 - 30/03/2008 Pazar
Güncelleme: 18:03 - 30/03/2008 Pazar
Yeni Şafak
Kocaeli Büyükşehir'in projeleri, dünyaya örnek old
Kocaeli Büyükşehir'in projeleri, dünyaya örnek old

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği projeler, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 26 - 28 Mart tarihlerinde Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen "Yoksullukla Mücadelede Yerel Yönetimlerin ve Yerel Demokrasinin Önemi" konulu toplantıya damgasını vurdu. Atina Belediyesi'nin ev sahipliğini yaptığı toplantıya katılan yüzden fazla ülkenin temsilcilerine, Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı projeler, örnek proje olarak gösterildi. Birleşmiş Milletler tarafından bin yıllık kalkınma planları doğrultusunda düzenlenen toplantıda, "Yoksulluğa Karşı Kentlerin Dünya İttifakı" konulu form düzenlendi. Yüzden fazla ülkeden 550 yerel yönetimin bakan, belediye başkanı, yönetici ve bilim adamları düzeyinde katıldığı toplantıda, Büyükşehir Belediyesi'ni Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın ve Başkan Danışmanı Erkan Ayan temsil etti. Formun açılışını Yunanistan Cumhurbaşkanı Dr. Karolos Papoulis gerçekleştirdi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis'in de katıldığı toplantının ev sahipliğini Atina Belediye Başkanı Nikitas Kaklamanis yaptı. Toplantıda, yerinden yönetim, modern kent yönetimi ve belediyelerin ülke yönetimindeki önemi tartışıldı.


HEDEF YOKSULLUK

Yapılan sunum ve konuşmalarda, yoksulluğun azaltılmasında yerel yönetimlerin öneminin giderek arttığı vurgulanırken, katılımcı kent yönetiminin, stratejik planlamalar yaparak, yerel kaynakları en verimli şekilde kullanılması gerektiği dile getirildi. Yapılan konuşmalarda, BM'nin bin yıl kalkınma hedeflerinin, yerel yönetimlerin en önemli görevi olduğu vurgulandı. Belirlenen hedefin gerçekleşebilmesi için, yerel kalkınma hamlesinin başlatılması, bunda da yerel yönetimin anahtar vazifesi görevini üstlenmesinin önemli olduğu belirtildi. Konuşmacılar, yoksulluğun azaltılması için, kentin ve kentlinin yaşam kalitesinin arttırılması gerektiğinin altını çizerken, katılımcı ve demokratik yerel yönetim anlayışının, stratejik planlar yaparak çalışması gerektiğini dile getirdi.


KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR ÖRNEK OLDU

Toplantıda, "Temel hizmetlerin gerçekleştirilmesinde katılımcı ve entegre planlamada en iyi örnekler" konulu oturum düzenlendi. Oturumun başkan yardımcılığı görevini Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın yaptı. Büyükakın, katılımcılara Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin 2007 - 2011 stratejik planları hakkında detaylı bilgi verdi. Başkan Danışmanı Erkan Ayan ise, Büyükşehir Belediyesi projeleri ile ilgili bir sunum yaparak, anne adaylarına süt yardımı, KO-MEK, Sevgi Mağazası, Kent Konseyi'nin çalışmaları, engelli vatandaşlara yönelik projeler, çevre yatırımları, kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme gibi projeleri anlattı.


BÜYÜKŞEHİR'DEN ÖNERİ

BM Kalkınma Programı Yoksulluğun Azaltılması Dünya Kentleri İttifakı Koordinatörü Mohand Şerifi tarafından yönetilen özel oturumda, bin yıllık kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi için, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen projelerin, dünya kentlerince örnek alınması istendi. Başkan Danışmanı Erkan Ayan, BM'nin bin yıllık kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi konusunda, "Millenyum Kenti Ödül Programı" yapılması önerisinde bulundu. Öneri büyük ilgi gördü. Ayrıca, Kocaeli gibi model projeleri uygulayan örnek kentlerde, dünyanın diğer kentlerinin yöneticilerine yönelik, "Yerel Yönetici Eğitim programı" çalışmasının uygulamalı olarak yapılması önerisi de tartışıldı.


KOCAELİ İLGİ ODAĞI

Yunanistan ve Türkiye'de yayınlanan The Bridge Dergisi'nin düzenlediği "Akdeniz yaşam alanında yoksulluğa karşı demokratik katılım" konulu foruma, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı konuşmacı olarak katıldı. Forumda, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin katılımcı yerel demokrasi modeli, Akdeniz havzasındaki tüm belediyelere örnek gösterildi. Genel Sekreter Yardımcısı Dr.Tahir Büyükakın ve Başkan Danışmanı Erkan Ayan, yaptıkları konuşmalarda, AB tam üyeliğine aday Türkiye'nin, Avrupa için önemine vurgu yaparken, Akdeniz havzasındaki yoksulluğa çözümde de büyük önem arzettiğini vurguladı. Medyanın yoğun ilgi gösterdiği oturumlarda, Başkan Danışmanı Ayan iki ayrı televizyon kanalına röportaj verdi.


KAPANIŞ KARAMANLİS'TEN

Oturumlara Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen projeler damgasını vururken, diğer ülkeler projeler hakkında bilgi aldı. Dünyadaki yoksulluğun azaltılması için sürdürülen çalışmaların ele alındığı forumun kapanışını Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis yaptı. Kapanış toplantısına Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanı Georgios Alogoskoufis, İçişleri Bakanı Prokopis Pavlopous de katıldı.


16 yıl önce