|

"Kolbastı"lı mera açılışı

Turhal'a bağlı Necip köyünde Mera Islahı ve Yönetimi Projesi çerçevesinde düzenlenen tören renkli görüntülere sahne oldu. Açılışta öğrencilerin kolbastı oyunu ilgi gördü.

İha
00:00 - 17/05/2009 Pazar
Güncelleme: 18:45 - 17/05/2009 Pazar
Yeni Şafak
"Kolbastı"lı mera açılışı
"Kolbastı"lı mera açılışı

Tokat'ta yapılan mera açılışında öğrencilerin kolbastı oyunu ilgi gördü. Turhal ilçesine bağlı Necip köyünde Mera Islahı ve Yönetimi Projesi çerçevesinde düzenlenen tören renkli görüntülere sahne oldu.

Necip Köyü İlköğretim Okulu öğrenciler ellerinde pankartlarla meranın önemine dikkat çekerken, güneşin kavuran sıcağında davetlilere çökelekli-katmer hazırlayan köy halkı ise zor anlar yaşadı. İl Tarım Müdürü Yaşar Kavak, yaptığı konuşmada, Mera Kanunu yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 660 köy ve belediyede çalışma yapılarak bunların 465'inde 47 bin 169 hektar mera tespit edildiğini söyledi. 16 köyde 48 bin 868 dekar alanda Mera Islah ve Yönetimi Projesi yürütülmekte olduğunu ifade eden Kavak, mera ıslahında köy sayısı ve alanını artırmak için çalışmaların devam ettiğini söyledi.


MERALARIMIZI ÇOK ÖNEMSİYORUZ

Mera açılışının bir fabrika, bir işyeri açılışı kadar önemli olduğunu ifade eden Kavak, "Hayvansal ürünlerin anakaynağı olan et, süt, peynir gibi ürünlerin katma değere dönüştüğü ve üretim kalitesinin arttığı noktalar buralardır o açıdan biz meralarımızı çok önemsiyoruz" dedi. Vali Yardımcısı ve Mera Komisyon Başkanı Turgay İmamgiller ise Mera Kanunu'nun önemine değinerek, "Tokat'ta her hafta mera bir kez mutlaka bütün boyutları ile konuşuluyor. Önem arz eden konuda ciddi çalışmalar yapılıyor" diye konuştu. Konuşmaların ardından ilköğretim öğrencilerinin son günlerin gözde oyunu kolbastı oyununu sergiledi. Öğrencilerin kıvrak hareketleri programa katılanlar tarafından ilgi gördü. Kolbastı oyunun ardından mera açılışı yapılarak büyükbaş hayvanlar meraya salındı. Bu arada törene katılanlardan bazıları keneden korunmak için pantolonlarının paçalarını çoraplarının içine aldığı görüldü.

15 yıl önce