|

'Komşi'deki krize Türkiye'den destek

'9. Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvesi' kapsamında İZTO'ya üye 200'ü aşkın işadamı ile Atina'ya giden Bakan Çağlayan, krizi daha çabuk aşmaları için Türkiye'nin elinden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduğunu ifade etti. Çağlayan, "Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar" dedi.

Kenan Tokgöz
00:00 - 17/02/2010 Çarşamba
Güncelleme: 16:11 - 17/02/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
'Komşi'deki krize Türkiye'den destek
'Komşi'deki krize Türkiye'den destek

İzmir Ticaret Odası'na (İZTO) üye 200'ü aşkın işadamı, Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın başkanlığındaki bir heyetle Yunanistan'ın başkenti Atina'ya çıkarma yaptı. Bütçe açığı, GSMH'sinin yüzde 12,7'sine ulaşan ve borçlarını çevirmede sıkıntı çeken komşu ülke Yunanistan'a, krizi daha çabuk aşmaları için Türkiye'nin elinden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, "Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar" diyerek, Yunanistan'a, birlikte hareket etme çağrısında bulundu.


“FIRSATÇILIK DEĞİL, DESTEK İÇİN GELDİK”

'9. Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvesi' için Atina'ya giden Bakan Çağlayan, burada yaptığı konuşmalarda, zirveye katılmak üzere Yunanistan'a gelen Türk işadamlarının fırsatçılık yapmaya gelmediğini vurgulayarak, "Türk firmalarının Yunanistan'da yatırım yapmasını ve bunu özendirmek için buradayız. Gelin Türk işadamlarıyla birlikte dünyanın diğer ülkelerine birlikte gidelim" diye konuştu. Bakan Çağlayan, Yunanistan ekonomisinin zorlu günlerden geçtiğine dikkat çekerek, "Benzer krizleri biz de çok yaşadık. Damdan düşenin halinden ancak damdan düşen anlar. Sizi anlıyoruz. Tecrübelerimizi paylaşmaya geldik. Biz Yunanistan ekonomisine güveniyoruz" şeklinde konuştu.


“KRİZİ FIRSATA BERABER ÇEVİRELİM”

Yunanistan Ekonomi, Rekabet ve Denizcilik Bakanı Louka Katseli ise Türkiye ile siyasi, ticari, mali, denizcilik ve yasadışı göçmenler konusunda işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti.Katseli, "Hedefimiz dışarıdan gelen krizlere dayanıklı olmak" diye konuştu. Yunanlı firmaların Türkiye'de yaptığı yatırımların 6 milyar doları bulduğuna dikkat çeken Yunanistan Dışişleri Bakanı Spyros Kouvelis ise, "Birlikte büyük adımlar yapacağımıza inanıyorum. Enerji, ulaşım ve balıkçılık sektörlerinde Türkiye ile birlikte işbirliği alanları yaratılabilir" dedi.


“ARTIK BU ŞANSI ISKALAMAYALIM”

Papandreu ve Erdoğan'ın, iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönem başlatmak için büyük şans olduğunu söyleyen İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir dönemin eşiğinde olduklarını ifade ederek, “Artık bu şansı ıskalamak istemiyoruz. Türk - Yunan ilişkilerinde yeni bir dönemin eşiğinde olduğumuza inanıyoruz” dedi. Ekrem Demirtaş, bugün Türkiye genelinde yatırım ve faaliyet yapan 350 adet Yunan firması olduğunu da hatırlattı. Öte yandan, zirvenin yapıldığı otelde düzenlenen 'Turkish Fashion Break' organizasyonunun resmi açılışı da gerçekleştirdi.





14 yıl önce