|

Kömür madenlerinde faylar mercek altına alınıyor

Kütahya'da da uygulanan projeyle kömür madenlerinde fay barındıran damarların risk oluşturduğu tespit edilerek, önlem alınması için çalışma başlatıldı. Projeye dahil edilen 37 maden işletmesinde yeni ve etkili bir iş sağlığı ve güvenliği sistemi hayata geçirildi ve riskler analiz edilerek çözüm yolları belirlendi.

Aa
00:00 - 2/09/2011 الجمعة
Güncelleme: 18:22 - 2/09/2011 الجمعة
Yeni Şafak
Kömür madenlerinde faylar mercek altına alınıyor
Kömür madenlerinde faylar mercek altına alınıyor

Kütahya dahil birkaç ilde uygulanan projeyle kömür madenlerinde fay barındıran damarların risk oluşturduğu tespit edilerek, güvenlik tehditlerine karşı önlem alınması için çalışma başlatıldığı bildirildi. Kısa adı İSGİP olan ve Avrupa Birliğince (AB) desteklenen, 'Türkiye'de İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi Projesi'nin koordinatörlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, proje kapsamında çalışma ve değerlendirme ziyareti gerçekleştirilen 37 maden işletmesinde iş sağlığı ve güvenliği (İSG) alanında gözlenen eksiklikler gideriliyor. Yapılan incelemelerde özellikle kömür madenlerinde, fay barındıran damarların risk oluşturduğu tespit edilirken, saptanan güvenlik tehditlerine karşı önlemler yoğunlaştırılıyor. İSGİP kapsamında bir yıl içinde ziyaret edilen madencilik işletmelerinin sayısı 37'ye ulaştı. Projeye dahil edilen bu işletmelerde, yeni ve etkili bir İSG yönetim sistemi hayata geçirildi ve riskler analiz edilerek çözüm yolları belirlendi. Yeraltı kömür işletmeleri ve mermer işletmelerinin yoğun olarak ziyaret edildiği proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda işletmelerin İSG yol haritaları çıkarıldı.


MADENCİLİKTE TEHLİKEYE ÖNLEM ALINIYOR

Yapılan çalışma ve değerlendirmelerde, homojen bir iş yapısı olmayan madencilik sektöründe İSG açısından çok zayıf işletmeler bulunduğu gibi güçlü işletmelerin de mevcut olduğu saptandı. Bu işletmelerde gerçekleştirilen İSG yönetim sistemi derecelendirme çalışması sonucunda 100 üzerinden 40-77 arasında çok farklı değerler tespit edildi. Kömür işletmelerinin yer üstü tesislerinin, standart güvenlik endeks değeri ortalaması yüzde 62 olarak belirlenirken, genellikle çok eğimli ve fazla sayıda fay barındıran kömür damarları içinde yapılan üretimin, bu ocaklardaki İSG değerlerini olumsuz etkilediği anlaşıldı.


SİSTEM MERMER MADENLERİ İÇİN DE KULLANILIYOR

İSGİP kapsamında mermer sektörü için uyarlanarak geliştirilen performans izleme yöntemi olan 'Elmeri' sisteminin uygulanması sonucundaysa İSGİP'e dahil 15 mermer ocağı işletmesi için yüzde 59'luk endeks değeri saptandı.

Proje kapsamında gerçekleştirilen ziyaretlerde, madencilik sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin maruz bulundukları tehlikeler belirlenirken, yapılan işyeri risk değerlendirmesi sonrasında düzeltici ve durumu iyileştirici öneriler sunuluyor.

Yapılan bu çalışmalar sonucunda, söz konusu işletmelerde İSG kültürünün oluşmaya başladığı ve bu konunun öneminin proje süresince fark edilir bir şekilde arttığı da gözlemleniyor.

٪d سنوات قبل