|

Konuk : Çiftçiler kalkınmanın itici gücü

Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle açıklama yapan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konuk, Türk çiftçisinin bugünün Türkiye'nin oluşmasında emeğinin çok olduğunu söyledi. Konuk, "Çiftçiler ülke kalkınmasının itici gücüdür." dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 16/05/2009 Cumartesi
Güncelleme: 18:13 - 16/05/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Konuk : Çiftçiler kalkınmanın itici gücü
Konuk : Çiftçiler kalkınmanın itici gücü

Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Çiftinin Türkiye'nin asli unsuru olduğunu söyleyen Konuk, çiftçilerin ülke kalkınmasının da itici gücü olduğunu söyledi. Konuk, Türk çiftçisinin bugünün Türkiye'nin oluşmasında emeğinin çok olduğuna dikkat çekerek, "Türk çiftçisi ekonominin teorisinden pratiğine kendi sanayi tesislerini kurarak geçmiştir. Konya'da oluşan o irade dün olduğu gibi bugünde ürünün değerini bulduğu, alın teri kurumadan emeğin karşılığını aldığı, üretimin mübarek sayıldığı, ekerken ve biçerken emeğin boşa gideceği endişesinin asla taşınmadığı ve merkezinde Türk çiftçisinin yer aldığı bir iddia ile yoluna devam ediyor." dedi. Türkiye'nin dünyanın en gelişmiş ilk yirmi ekonomisi içinde yer almasını Türk çiftçisine borçlu olduğunu söyleyen Konuk, "Türk çiftçisinin omzundaki yük olmadığında, toprakla arasına örülen duvarlar kalktığında neleri başardığının hikâyesi hem Cumhuriyetimizin ekonomik mazisinde hem de Konya'da kendi inşa ettiği tesislerdedir. O tesisler Türk çiftçisinin topraktan ürettiği ve biriktirdiği sermayenin eseridir. Çiftçi ile toprak arasındaki duvarların kalkması, toprağın bereketinin, üretime, üretimin zenginliğe dönüşmesi, çiftçimizin ekerken de biçerken de, çapada da, hasatta da, yüzünün güleceği günler dileğiyle 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü kutluyorum." diye konuştu.


'ÇİFTÇİNİN YÜKÜ HAFİFLEMELİ'

Konuk konuşmasının devamında şunları söyledi: "Vatan topraklarının bereketini, cömertliğini ve vefasını üretime, ürüne ve o ürünleri sermayeye, sermayeyi de kalkınma ve zenginliğe dönüştürmenin yolu da toprağın ayrılmaz parçası köylünün, çiftçinin omuzlarındaki yükü hafifletmekten geçiyor. Tarım yenilenebilir bir kaynaktır. Toprağı verimsizleştirecek kadar sömürmezseniz, niteliğini, varlığını koruyacak yatırımları yaparsanız size her sene bir öncekinden daha fazla ürün verir. O ürünlerde her sene ülkenin sermaye varlığının üzerine yarattıkları katma değer kadar ilave birikim ekler. Dünyanın her tarafında ve her ekonomik sisteminde dün bu böyleydi, bugün böyledir, yarın da böyle olacaktır"

15 yıl önce