|

Konuk: Gıda Krizi fırsata dönüştürülebilir

PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, dünya genelinde yaşanan gıda krizinin endişelerinin ülkemizde de hissedildiğini söyledi. Konuk, 'Toprak varlığımızda bir eksilme olmadığı gibi yeteri kadar tarım nüfusumuz da mevcuttur. Doğru yaklaşım ve doğru teşhislerle muhtemel bir gıda krizi fırsata dönüştürülebilir'dedi

Semra Hoyraz
00:00 - 21/04/2008 Pazartesi
Güncelleme: 17:28 - 21/04/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Konuk: Gıda Krizi fırsata dönüştürülebilir
Konuk: Gıda Krizi fırsata dönüştürülebilir

Pancar Ekicileri Kooperatifi Birliği (PANKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, küresel ekonomik kriz endişeleri, uluslararası kuruluşların (IMF, DB, BM) en yetkili ağızlarının artan gıda fiyatları konusunda yaptıkları açıklamalarla bir anda dikkatlerin gıda krizine çevrilmesine neden olduğunu söyledi.

Konuk, 'Bu açıklamalar abartılı olmakla birlikte; kısa sürede 37 ülkede protesto, isyan ve yağmalama gibi eylemlerin gerçekleşmesi, 20 ülkenin acil önlem olarak bazı gıda maddelerinin fiyatını dondurması, bazı ülkelerin ihracatı yasaklaması, Haiti'de yağmalama ve ölümlü olaylar neticesinde hükümetin istifası gibi gelişmeler düşünüldüğünde meselenin ciddiyeti açısından belki de gerekliydi. ' dedi

Konuk son olarak pirinç fiyatlarındaki artış ve küresel fiyat artışlarının etkisiyle ülkemiz de gıda krizi endişesinin hissedilmeye başlandığını söyledi. Bu endişenin küresel endişeyle eş zamanlı olmasının da küresel dalgalanmalara ne kadar açık olduğumuzun göstergesi olduğunu kaydeden Konuk. 'Yetkililer ülkemizdeki hububat ve pirinç fiyatlarındaki artışı, uluslararası kuruluşların yetkililerince açıklanan aynı gerekçelere dayandırmaktadırlar. Yani, kuraklık, spekülatörlerin para kazanma hırsı ve biyoyakıt üretimi. Oysa küresel gıda krizinin nedenleri, ülkemizin bazı gerçekleri ile örtüşmemektedir"diye konuştu.

Türkiye'de son on beş yılda nasıl net ihracatçı bir ülke konumundan net ithalatçı bir ülke haline gelmişse doğru yaklaşımlar ve doğru teşhislerle birkaç yıl içinde yine net ihracatçı ülke haline gelme imkanına sahip bir ülke olduğunu söyleyen Konuk, " Çünkü toprak varlığımızda bir eksilme olmadığı gibi yeteri kadar tarım nüfusumuz da mevcuttur. Tarımdan koparılan insanların tekrar tarıma dönmeleri kolay olmayacaktır. Ancak ülkemiz için vakit çokda geç değildir. Burada doğru yaklaşımlar ve doğru tercihler ile varmak istediğimiz noktaya kararlılıkla yürüyecek bir iradeye ihtiyaç vardır."dedi.


16 yıl önce