|

Kozak'a 6 milyonluk yatırım

Koza Altın Madeni Sosyal Sorumluluk Projesi çerçevesinde 'Pinea Kozak' adıyla Bergama Kozak yöresinde fıstık işleme tesisleri hizmete açıldı.Fıstık Tesis İşletme Müdürü Hasan Hüseyin Ataş, yaklaşık 6 milyonluk bir yatırım olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 27/10/2011 Perşembe
Güncelleme: 17:17 - 27/10/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Kozak'a 6 milyonluk yatırım
Kozak'a 6 milyonluk yatırım

Koza Altın Madeni Sosyal Sorumluluk Projesi çerçevesinde 'Pinea Kozak' adıyla Bergama Kozak yöresinde fıstık gibi bir yatırım gerçekleştirdi. Kozak yöresinde büyük bir eksiklik olan fıstık işleme tesisi Avrupa standartlarına uygun olarak Türkiye'nin en modern fıstık işleme tesisleri olarak hizmete açıldı. Koza ATP Ticaret ve A.Ş. 'Pinea Kozak' Fıstık Tesis İşletme Müdürü Hasan Hüseyin Ataş, tesisin faaliyete geçmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamasında şu bilgileri verdi: "Tesisimiz Avrupa standartlarında teknoloji kullanılarak Türkiye'nin en modern Fıstık işleme tesisi olarak hizmete girdi. Tesisimiz de sürekli olarak 30 kişi istihdam edilecek ancak mevsime göre de bu sayı artarak 3 vardiyalı olarak yöre de hizmet verecek. Tesisimiz günde 8 saatlik çalışması durumunda 8 ton kabuklu, 2 ton ise iç fıstık işlemektedir. Tesisi mevsimsel anlamda 3 vardiyaya çıkardığımızda ise 24 ton kabuklu olmak üzere 6 ton da iç fıstık üretebileceğiz" Hasan Hüseyin Ataş, "Pinea Kozak" için Koza Altın Şirketinin Kozak bölgesinde kurulması aşamasında yaklaşık 6 milyonluk bir yatırım yaptıklarını da ifade ederek bölgede yıllık 10 bin ton üretim gerçekleştirildiğini ve bu ürünün 16.00 lira kabuklusu ve 65.00 lira iç fıstık olmak üzere dış pazarda alıcı bulduğunu bununda yöre halkına büyük bir ekonomik kazanç olduğunu söyledi.


ÇİKOLATALI FISTIK İŞLETMESİ DEVREDE

'Pinea Kozak' çam fıstığı işletme tesislerinin sadece paketleme pazarlamadan ibaret olmadığına da değinen İşletme Müdürü Hasan Hüseyin Ataş, "Ayrıca fabrika alanında ek olarak kuracağımız bir başka ünitede ise çikolatalı çam fıstığı üreterek Kozak çam fıstığını yine dünyaya ayrı bir marka olarak pazarlayarak sunmayı hedefliyoruz. Bunun deneyimini gerçekleştirdik ve çok farklı bir lezzet ile farklı bir ürün elde ettik. Mevcut Bergama Kozak Çam fıstığı ile fuarlarda büyük bir beğeni kazanırken bu tür bir ürününde fark yaratacağı inancındayız" dedi.


FISTIK ÇAMINDA VERİM YÜZDE 60 DÜŞTÜ

Ege'nin en güzel coğrafyasında yer alan Kozak'ta, 16 köy halkının en büyük ekonomik kaynağının, çam fıstığı, olduğunu da dile getiren İşletme Müdürü Hasan Hüseyin Ataş, büyük yaylada 16 milyon fıstık çamı yetiştirildiğini, bunun: 5 milyon ağaç tam verimli, 5 milyon ağacın ise az verimli ve yeni yetişenler 6 milyonunun da yeni dikilenlerden oluştuğunu ifade ederek, "Bu ağaçlardan fıstık üretimi yıldan yıla değişmesine karşın bu yıl küresel iklim değişikliklerinden dolayı olsa gerek büyük verim düşüşlüğü yaşandı. Diyebiliriz ki verim son iki yılda yüde 60 oranında düştü. Kozak yöremizde ki bu çam fıstığı ağaçlarındaki verimsizliğe etken olan nedenler değişik üniversitelerce teknik olarak araştırılıyor. Benim kanımca bu dünya genelinde yaşadığımız küresel iklim değişikliklerinden olsa gerek. Güvenilir bilim çevrelerinin bu nedenini de yakın zamanda ortaya koyacaklarına inanıyoruz. Umarız çözümü kolay bir neden olsun ki Kozak daima fıstık deryası olmaya devam etsin" diye konuştu.

13 yıl önce