|

'Kriz ortamında bile fırsatlar değerlendirilebilir'

Romanya'nın Ankara Büyükelçisi Ion Pascu'nun, Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkilerin her alanda çok iyi durumda olduğunu vurgulayarak, "Bu global finansal kriz ortamında bile değerlendirilebilecek iyi koşullar var" dedi.

Aa
00:00 - 14/12/2008 الأحد
Güncelleme: 18:32 - 14/12/2008 الأحد
Yeni Şafak
'Kriz ortamında bile fırsatlar değerlendirilebilir
'Kriz ortamında bile fırsatlar değerlendirilebilir

Ege Bölgesi Sanayi Odasından (EBSO) yapılan açıklamaya göre, konuk büyükelçi Türkiye'de göreve başladıktan sonra İzmir'e ilk ziyaretinde, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ufuk Akgün ile bir araya geldi.Pascu'nun bu ziyarette, Türkiye'nin AB üyesi olmasa da AB'ye çok yakın bir ülke olduğunu belirterek, "Bu noktada şu unutulmamalıdır ki, Türkiye'nin AB'ye girişi konusunda Romanya Türkiye'yi her zaman desteklemektedir" dediği kaydedildi.

Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkilerin gerek politik, gerek ekonomik açıdan her alanda çok iyi durumda olduğunu vurgulayan Pascu'nun, sözlerini şöyle sürdürdüğü belirtildi:"Türkiye ile 6 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmimiz bulunuyor. Ayrıca Romanya'da yatırımı bulunan pek çok Türk firması mevcut. Türk firmalarınıntoplam yatırımı 5 milyar dolara ulaşıyor. Bu global finansal kriz ortamında biledeğerlendirilebilecek iyi koşullar var. Romanya halen yabancı firmalar için çokcazip bir pazar. Romanya'da yatırımı bulunan Türk işadamları memnun. Biz,dışarıdan çalışan alırken de özellikle Türkleri tercih ediyoruz. Türkler çokçalışkan. Benim birikimim de dış ekonomik ilişkiler üzerine olduğu için sizlerinyapacağı çalışmaların başarılı olması için yardımcı olabileceğimi düşünüyorum.Türkiye'deki görev sürem içinde ortaklaşa yapabileceğimiz çalışmalarıdeğerlendirelim."


İZMİR'E HAYRAN KALDI

Kenti gezdiği sırada gördüğü manzaralardan fazlasıyla etkilendiğini aktaran konuk büyükelçinin, "İzmir'de görev yapan Başkonsolosumuz Mircea Neataçok şanslı bir diplomat. Kendisini kıskandım. Büyükelçiliğimizin de İzmir'deolmasını çok isterdim" ifadelerini kullandığı bildirildi.

Ion Pascu'nun, sayısını tam olarak bilmemekle birlikte İzmir'de çoksayıda Romanya vatandaşının yaşadığını, ülkesinden Türkiye'ye her yıl 450 bincivarında turistin geldiğini dile getirdiği belirtildi.İzmir ile Romanya'nın Köstence şehirlerinin kardeş şehirler olduğunuhatırlatan Pascu'nun, iki ülke arasındaki kültürel ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinde bu kentlerin önemli rol oynayabileceğini vurguladığı kaydedildi.


TİCARİ İLİŞKİLER CANLANDI

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ufuk Akgün'ün de Büyükelçi Pascu'nun Romanya ile İzmir arasındaki mevcut ilişkileri daha da ileri götürmek amacıyla girişimlerde bulunduğuna dikkat çektiği bildirildi. Romanya'nın İzmir'de başkonsolosluk açtıktan sonra ticari ilişkilerde gözle görülür bir canlanma olduğunu vurgulayan Akgün'ün şöyle konuştuğu kaydedildi: "Küresel kriz yaşanmasına rağmen çalışmalar devam ediyor. İzmir olarakbirbiri ardına yabancı heyetler ağırlıyoruz. Çin ve Almanya başta olmak üzere pekçok ülkeden heyetlerle bir araya geldik. Fakat en fazla ilişkilerimiz Romanya ileoldu. Başkonsolos Neata da gerçekten çok aktif çalışmalar yapıyor. İzmir'inRomanya ile ilişkilerini daha üst seviyeye getirmek için temaslarımız bundansonra da sürecek."

٪d سنوات قبل