|

'Leb demeden leblebi yaparız'

Çocukluğundan beri leblebi işiyle uğraştığını belirten usta İsmail Sılku, "Burda satılan leblebiler kenti imalatımız, onları özel tavalarda yapıyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle leblebi yetişmez. Leb demeden leblebi yaparız. Kuruyemişçi değil leblebiciyiz" dedi.

Fatih İnci
00:00 - 28/11/2007 Çarşamba
Güncelleme: 18:32 - 28/11/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
'Leb demeden leblebi yaparız'
'Leb demeden leblebi yaparız'

Çorum denince akla ilk olarak leblebi geliyor. Çorum'da her köşe başında bir leblebici bulmanız mümkün. Özellikle Gazi Caddesi, İnönü caddesi, Bahabey Caddesi, Osmancık Caddesi, Milönü, Çöplük, Çevre yolu Bulvarı gibi yerlerde leblebici dükkanları yoğun şekilde bulunuyor. Çok modern çalışanlar olduğu gibi hala eski sistemle çalışan leblebicilere de rastlamak mümkün. Adeta bu kentle özdeşleşen leblebinin dünyanın hiçbir yerinde bulunmayacağını söyleyen Çorumlu leblebi ustası İsmail Sılku, "Ben küçüklüğümden beri bu işi yaparım. Bizim burda leblebiye elverişli nohut yetişir. Burda satılan leblebiler kenti imalatımız, onları özel tavalarda yapıyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle leblebi yetişmez. Leb demeden leblebi yaparız" dedi.

Şu an derneğe kayıtlı 90 tane leblebici olduğunun altını çizen Sılku, "Leblebi ağırlıklı çalışan 90 dükkan var. Bakkalları da bu işin içina katarsak bu sayı 150'yi bulur. Bu meslek bizim burda babadan oğula geçer. Biz leblebiciyiz, kuruyemişçi değiliz" dedi.

İyi bir leblebinni yapımı için üretimyeri ve üretmin yapılacağı alanın da önemli olduğunu vurgulayan Sılku, şunları söyledi:"En az 2 metre yüksekliğinde güneş almayan bir alan olmalı. Bu alanda rüzgar alabilmesi için havalandırma deliklerinin bulunması gerekli. Sergiliklerin de güneş almayan bir bölgede bulunması, en az 250 mektrekare en fazla 300 metrekare genişliğinde olması ve killi toprak, saman ve kireç karışımı ile sıvanması gerekmektedir. "


300 YILLIK MAZİSİ VAR

3 asır önce Ahmedi Sever'in Çorum'da yetişen nohut cinslerinden leblebiyi imal ettiği söylenmektedir..

Bel ağrılarına, diş etlerine, bağırsaklara, vücuttaki su miktarını dengelediği, meniyi çoğalttığı ve idrarı artırdığı, doğurganlığı ise kolaylaştırdığı belirtiliyor.

Avrupa ülkeleri, Avustralya, Amerika ve Kanada ve Asya ülkelerine ise talepler doğrultusunda leblebi ihracatı yapılıyor.


LEBLEBİ DUASI

Efendimiz, Hz. Muhammed'e (S. A. V), aile ve arkadaşlarına salat ve selam olsun. Yaratan ve tüm yeryüzüne rızkını vaad eden ve onlara rızık veren, Yüce Allah'ın rızkı geniştir. Helal Rızık ile hepimizi rızıklandıra, Bu toplulukta hazır bulunan usta ve kalfaların her birine sanatlarını yapabilmeleri için Pirimiz Ahmedi Sever hazretleri tarafından ruhsat verilmekte olduğu için, üyelerimizin nafakalarını temine Cenab-ı Allah hepmizi muvaffak eyleye, Daima gönüllerimizi huzurlu eyleye ve helal mal biriktirip, Hac görevimizi eda etmeyi, Beytullahı ziyaret etmeyi ve Resulullahın Ravza-i Mutahharasını görmeyi cümlemize nasip ve müyesser eyleye, Böylelikle her birimizi şad eyleye, Efendimiz Hz. Muhammed;e(S. A. V),ailesi ve tüm arkadaşlarına salat olsun ve tüm peygamberlere de salat olsun. Hamd,alemlerin Rab'bi Allah'a mahsustur.


16 yıl önce