|

Macaristan Türk yatırımcıları bekliyor

Kocaeli Sanayi Odası, Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezi ve Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosluğu Türk-Macar tircari ilişkilerini geliştirmek için bir toplantı düzenledi. Macaristan Ankara Büyükelçisi Szabo, "Türklerin kalbine yakın Macar şehirleri Zigetvar, Estergon ve Mohaç, Türk yatırımcıları bekliyor" dedi.

Aa
00:00 - 19/11/2011 Cumartesi
Güncelleme: 18:22 - 19/11/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Macaristan Türk yatırımcıları bekliyor
Macaristan Türk yatırımcıları bekliyor

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Istvan Szabo, 'Türklerin kalbine yakın Macar şehirleri Zigetvar, Estergon ve Mohaç, Türk yatırımcıları bekliyor' dedi. Szabo, Kocaeli Sanayi Odası (KSO), Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) ve Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosluğunca, KSO binasında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Kocaeli'nin Macaristan'da çok meşhur olduğunu ve şehrin Macarlarca çok sevildiğini söyledi. Kocaeli'de Macar ulusal Kahramanı Tökeli İmre ile eşi İlona Zrinyi anısına yapılmış anıtın bulunduğunu ve Tökeli İmre Dostluk Derneği'nin faaliyet gösterdiğini aktaran Szabo, Macar halkının Kocaeli'ne olan sevgisinde bunların büyük payının olduğunu söyledi. Türkiye ve Macaristan sosyal ve kültürel ilişkilerin büyük bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Szabo, Türk-Macar ticari ilişkilerini geliştirecek böyle bir toplantıdan dolayı mutluluk duyduğunu belirtti. Uzun zamandır Türkiye ile Macaristan arasındaki ticari ilişkilerini arttırmaya çalıştıklarını belirten Szabo, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve heyetinin geçen yıl Macaristan'a resmi bir ziyarette bulunduğunu, bu ziyaretin de iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir adım olduğunu kaydetti.


MACARİSTAN ORTA AVRUPA'NIN LOJİSTİK MERKEZİ

Macaristan'da yaklaşık 1,5 yıl önce iktidara gelen hükümetin yeni bir mali disiplin ortaya koyduğunu ve bunu başaracağını ifade eden Szabo, 'Hükümetin sürdürdüğü çalışmalarla son 1 yılda Gayri Safi Milli Hasıla'daki borcumuz önemli oranda azaldı ve azalmaya da devam edecek' dedi. Macaristan hükümetinin ekonomi alanında ilk adımlarından birisinin yabancı sermaye için ülkede uygun bir ortamının sağlanması olduğunu kaydeden Szabo, 'Macaristan'a yapılacak bir yatırım, Orta Avrupa'ya yapılmış bir yatırım olacak. Budapeşte'den Prag'a, Polonya'ya ve Viyana'ya otoyolla iki saatte ulaşabilirsiniz. Macaristan da Orta Avrupa'nın önemli bir lojistik merkezi. Macaristan'da çok önemli uluslararası fuarlar düzenleniyor. Kocaeli'deki iş adamlarının oradaki fuarlara katılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Türklerin kalbine yakın Macar şehirleri Zigetvar, Estergon ve Mohaç, Türk yatırımcıları bekliyor. Oradaki belediye yetkilileri ile görüştüklerimde her zaman bana bunu söylüyorlar. Bana 'lütfen Türkiye'ye iyi dileklerimizi iletin. Kocaeli'den ve başka şehirlerden yatırımcılar gelsin, biz beraber iş yapalım' diyorlar.' dedi. KSO Başkanvekili Ahmet Başaran da KSO'nun bugün 17 Macar ile 20 Türk firmasını konuk ettiğini, bu toplantıyla 2 ülkenin ihracatının geliştirilmesi ve ticaret kapasitelerinin arttırılmasının hedeflendiğini söyledi

12 yıl önce