|

Mahalle insan galerisidir

TYB'de Mahalle: Şehrin Özü” başlıklı bir konferans veren SÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Köksal Alver, mahallenin şehrin özü olduğunu ifade etti. Alver, "Mahalle insan galerisi gibidir. Çek çeşitli insanlar, farklı insan tipolojileri vardır. Delisi, velisi, muhtarı ve bekçisi, kabadayısı, mümtaz şahsiyetleri ile bir zenginliği vardır" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 6/07/2009 Pazartesi
Güncelleme: 17:53 - 6/07/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Mahalle insan galerisidir
Mahalle insan galerisidir

Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Köksal Alver Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nde “Mahalle: Şehrin Özü” başlıklı bir konferans verdi. Mahallenin şehrin özü olduğunu ifade eden Alver, bir şehir kurmanın mahalle kurmakla başlayacağını kaydetti. Mahallenin daha çok şehre ait bir mekân olduğunu köy ve kasabadaki mahallenin kendi tanımladığı anlamdaki mahalleden farklı olduğunu Doç. Dr. Köksal Alver, “Mahalle insan galerisi gibidir. Çek çeşitli insanlar, farklı insan tipolojileri vardır. Delisi, velisi, muhtarı ve bekçisi, kabadayısı, mümtaz şahsiyetleri ile bir zenginliği vardır. Homojen bir insan tipi üretmez mahalle. İnsanın kişilik, kimlik ve değerler dünyasıyla mekânda kendisini ifade etmesidir. Mahalle hayatı avucunda tutar, hayata kapı açar ve kopmaz bir ilişkisi vardır. İnsan tüm halleriyle mahallede görünür. Ritüelleri vardır. Onun içinde yaşar, büyür, boğuşur iyi kötü, güzel ve çirkinin pratiğe aktarıldığı bir yerdir. Birçok yönüyle bireyden topluma gidişin değerler dünyasını taşır. Spontane olarak insana bir kimlik yapısı sunar bu yönüyle de bir kimlik ortamıdır. Mahalle aynı zamanda sınırlı bir dünyadır. Sınırı ve adı vardır. İnsani, toplumsal ve kültürel sınırı vardır fiziksel sınırların dışında. Bu soyut sınırlar mahallenin havasını, suyunu var eder ve etkiler” dedi.

Şehir ve mahalle ilişkisine de değinen Doç. Dr. Alver, mahallenin şehirden bir şey alırken şehre de bir şey taşıması gerektiğini vurgulayarak, mahallenin yıkılacağı zaman şehrinde yıkılacağını belirtti.





15 yıl önce