|

Makridis: AB'nin gündemi din özgürlüğü

Karadeniz İşadamları Derneği tarafından düzenlenen 'Türkiye'nin AB üyelik sürecinin önündeki engeller ve çözüm önerileri' konulu panel Trabzon'da yapıldı. AB'nin bir Hristiyan kulübü olmadığını söyleyen Türkiye Masası Başkan Yardımcısı Makridis, “AB'nin dinle alakalı gündemi, din özgürlüğü anlamındadır.” dedi.

Cihan
00:00 - 5/07/2010 Pazartesi
Güncelleme: 17:40 - 5/07/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Makridis: AB'nin gündemi din özgürlüğü
Makridis: AB'nin gündemi din özgürlüğü

Avrupa Birliği Türkiye Masası Başkan Yardımcısı Christos Makridis, AB'nin bir Hristiyan kulübü olmadığını söyledi. Karadeniz işadamları Derneği (KARGİD) tarafından düzenlenen 'Türkiye'nin AB üyelik sürecinin önündeki engeller ve çözüm önerileri' konulu panele katılan AB Türkiye Masası Başkan Yardımcısı Christos Makridis, yaptığı konuşmada, Türkiye ile AB ilişkilerini ve AB'ye üyelik müzakerelerini değerlendirdi.

Türkiye ile birliğe üye ülkeler arasında süren katılım müzakerelerinin ortak amacının, Türkiye'nin AB'ye üyeliği olduğunu ifade eden Makridis, hükümetin bu süreçte Kopenhag Kriterleri'ni tam olarak yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin bir kazan-kazan durumu olduğunu anlatan Makridis, bundan Türkiye'nin de AB'nin de çok şey kazanacağını vurguladı.


'AB BİR HRİSTİYAN KÜLÜBÜ DEĞİLDİR'


Panele katılanlardan bir kişinin, 'AB Hristiyan Kulübü müdür?' şeklindeki sorusuna yanıt veren Makridis, "AB bir Hristiyan külübü değildir. Biz hiçbir zaman masada müzakere ederken 'siz Hristiyansınız, siz Müslümansınız' diye tartışmadık. AB'nin dinle alakalı gündemi, din özgürlüğü anlamındadır. Bu da ülkede yaşayan vatandaşların kendi inançlarını rahat ve özgür bir şekilde yaşayabilmeleridir." ifadelerini kullandı.Türkiye'nin AB'ye üye olabileceği umudunu taşıdığını dile getiren Makridis, ancak Türkiye'deki tüm kurumların kendi içerisinde anlaşıp bu konudaki isteğini ortaya koyması gerektiğini kaydetti.


'DOĞRULARIMIZI İYİ ANLATMALIYIZ'


TUSKON Brüksel Temsilcisi Serdar Yeşilyurt da AB içerisinde Türkiye konusunda çok ciddi bir ilgi ve bilgi boşluğu bulunduğuna değindi. Yeşilyurt, "Bunda bizim de eksikiğimiz bulunuyor. Kendi doğrularımızı, düşüncelerimizi gidip oralarda iyi anlatmalıyız." şeklinde konuştu.Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu ise Türkiye-AB ilişkilerindeki sorunların diyalog eksikliğinin giderilmesiyle çözülebileceğini anımsattı. Prof. Bocutoğlu, yeni pazarlarla güçlenmiş bir Türkiye'nin AB'ye güç katacağı yorumunu yaptı.


'REFORMLAR HAYAT STANDARDINI YÜKSELTECEK'


KARGİD Başkanı Ahmet Yaşar Altıntaş da panelde, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin iki tarafın lehine olacağı düşüncesini dile getirdi. Altıntaş, birliğe üye olmak için ise ekonomik, idari ve siyasal alanda atılan reform adımlarının esasında Türk halkının hayat standardının yükseltilmesi için gerekli düzenlemeler olduğunun altını çizdi. Altıntaş, Türkiye'nin, AB'ye üyeliğinin farklı değerlerin bir arada barış içerisinde yaşabileceğinin en canlı ve güçlü örneği olacağına dikkat çekti. Bu yolda sivil toplum kuruluşlarının reformların vatandaşlarca özümsenmesi sürecinde aktif rol almaları gerektiğini bildiren Altıntaş, "Bu anlamda önce sivil toplum kuruluşlarından olan konfederasyonumuz TUSKON, üyeleri ve dünyanın bir çok ülkesindeki partnerleri ile üzerine düşeni yapma azmindedir." diye konuştu.

14 yıl önce