|

Muğla'da bal üretimi durma noktasında

Yaklaşık bir milyon kovanda yıllık ortalama 25 bin ton bal üretiminin yapıldığı ve 5 bin 800 ailenin arıcılıkla geçimini sağladığı Muğla'da kuraklık nedeniyle çam balı durma noktasına geriledi.

Cihan
00:00 - 5/12/2007 Çarşamba
Güncelleme: 18:16 - 5/12/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Muğla'da bal üretimi durma noktasında
Muğla'da bal üretimi durma noktasında

Muğla'da, yaklaşık bir milyon kovanda yıllık ortalama 25 bin ton bal üretiminin yapıldığı ve 5 bin 800 ailenin arıcılıkla geçimini sağladığı ilde, yaşanan kuraklık nedeniyle 2007 yılı çam balı üretimi durma noktasına geriledi.

Muğla Arıcılar Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ının Türkiye'de üretildiğini, üretilen çam balının da yüzde 70'inin Muğla'dan karşılandığını belirterek, arıcılara devlet desteği istedi.

Muğla'da çam balı üretimiyle uğraşan arıcıların, bu yıl üretim yapamadıklarını belirten Şahin, kovanlardaki arıların yaşayabilmesi için bakımlarının yapılması ve toplu arı ölümlerinin önlenmesi için arıcılara mutlaka devlet desteğinin yapılması gerektiğini bildirdi.

Arıcıların kendini bile besleyebilecekleri balı üretemediğini kaydeden Şahin, arıların beslenebilmesi için kek diye tabir edilen pudra şekeri ve bal karışımından hazırlanan gıdanın verildiğini, arıcıların imkânsızlıklardan artık bu gıdayı bile alacak paraları olmadığını kaydetti.

MAYBİR Başkanı Şahin, önümüzdeki aylarda toplu arı ölümlerinin olabileceğine ileri sürerek, "Arıcılık ölürse ekolojik denge bozulur. Bitkilerdeki döllenme olmaz. Tüm bitkisel üretimler de sona erer. Bu da insanlığın sonu demektir" İfadelerini kullandı.

Şahin, hükümetin temmuz ayında kuraklık desteği çıkardığını ve bu desteğin Ege Bölgesini de kapsadığına dikkat çekerek, "Hükümetten isteğimiz bu kuraklık destek paketine arıcıların da eklenmesi. Eğer bu kuraklık desteği olmaz ise mevcut Ziraat Bankası ve tarım kredi borçlarımızın geçici olarak 1 yıl faizsiz ertelenmesini, tekrar kredi çekebilme hakkının verilmesini istiyoruz" dedi.

Muğla'da bal satıcısı veteriner hekim Sezai Ergünoğlu ise bal fiyatlarının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 40 oranında arttığını, çam balı üretiminde ise büyük düşüş yaşandığını ifade etti. Halkın bala olan talebinin devam ettiğini belirten Ergünoğlu, bal satıcıları olarak ithal bala karşı olduklarını söyledi.


16 yıl önce