|

'Odessa'nın liman ücretlerini düşürün'

Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosu Bohdan Yaremenko, İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. Odessa'nın yeterli alt yapıya sahip olduğunu ve iki ülke arasındaki Ticari işbirliğinin artırılmasını isteyen Demirtaş, Yaramenko'dan vergisel konularda düzenleme yapmalarını ve liman ücretlerini düşürmelerini istedi.

Aa
00:00 - 10/10/2010 Pazar
Güncelleme: 16:37 - 10/10/2010 Pazar
Yeni Şafak
'Odessa'nın liman ücretlerini düşürün'
'Odessa'nın liman ücretlerini düşürün'

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kruvaziyerde İzmir çıkışlı Karadeniz turlarının 2012 yılında başlamasını beklediklerini söyledi.

Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosu Bohdan Yaremenko, İZTO Başkanı Demirtaş'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette iki ülke arasındaki ticari potansiyele dikkati çeken Demirtaş, ticaretin genelde küçük ve orta büyüklükteki şirketler tarafından bavul ticareti yoluyla yapıldığını, gelecekte bu ticaretin sürekli ve sistemli hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ukrayna'nın 45 milyon nüfusunun bulunduğunu, Karadeniz'de çok önemli bir güce ve potansiyele sahip olduğunu dile getiren Demirtaş, kruvaziyer turizm alanındaki potansiyele de değindi.

İzmir'in kruvaziyer turizmde sağladığı gelişme hakkında bilgi veren Demirtaş, şunları söyledi: '2004 yılında limanımıza ayak bastı ücretleri kişi başı 10 dolardı. Bunu 2 dolara düşürttüm. Bu yıl 1 dolara düştü. Bunun da oda olarak biz karşılıyoruz. İzmir'e bu yıl 400 bin civarı turist gelecek. Bunun karşılığında 400 bin dolar ödeyeceğiz. Benim 70 bin üyem var. Bir turist ortalama 91 avro para harcıyor. Bu da yaklaşık 40 milyon avro ediyor. 400 bin dolar verip 60 milyon dolar para kazanıyoruz. Kruvaziyer turizminin Karadeniz'e yayılması için yoğun çaba gösteriyoruz. 2 hafta önce Odessa'da Karadeniz Kruvaziyer Forumu'nda bununla ilgili bir sunum yaptım. İzmir çıkışlı olarak İstanbul, Trabzon, Odessa, Sivastopol, Köstence, Bükreş, Burgaz gibi turlar düzenlenebilir. Costa şirketi CEO'su ile de mutabakatımız var. Umut ediyorum 2011 olmasa da 2012 programında Karadeniz'i de alacaklar. Bu programda Odessa da olacak.'


TİCARET HACMİ 6 MİLYAR DOLARI AŞTI

Odessa'nın yeterli liman altyapısının bulunduğunu, vergisel konularda da düzenleme yapması ve liman ücretlerini düşürmesi gerektiğini dile getiren Demirtaş, 14 Ekim'de İZTO'da yapılacak Akdeniz Liman Kentleri Sempozyumu'nda da kruvaziyer turizminin gündemde olacağını sözlerine ekledi.

Başkonsolos Yaremenko ise İzmir'in çok güzel bir kent olduğunu, göreve geldikten sonra ilk ziyaretini İzmir'e gerçekleştirdiğini belirterek, 'Ülkemdeki insanlara 'Antalya'yı unutun İzmir'e gidin' diyeceğim' dedi.İki ülke toplumu arasında çok yakın ilişkiler bulunduğunu da kaydeden Yaremenko, kriz öncesi ticaret hacminin 6 milyar doları aştığını, Ukrayna'nın Türk malları için transit bölge olabileceğini ifade etti.



14 yıl önce