|

'Oku, ufkunu geliştir töreleri sen değiştir'

Van'ın Akköprü Mahallesi'nde töre sebebiyle çocuklarını okula göndermeyen ailelere en önemli ders okul duvarında yazılı. Okulunun Müdürü Yakup Alhan, 'Van Okuyor' kampanyasının sloganı olan, 'Oku ufkunu geliştir, töreleri sen değiştir' sözüyle törelerin değiştirilmesini amaçladıklarını söyledi.

Aa
00:00 - 24/10/2010 الأحد
Güncelleme: 18:11 - 24/10/2010 الأحد
Yeni Şafak
'Oku, ufkunu geliştir töreleri sen değiştir'
'Oku, ufkunu geliştir töreleri sen değiştir'

Van'da töre nedeniyle çocuklarını okula göndermeyen ailelerin yoğun olarak yaşadığı Akköprü Mahallesi'nde bir ilköğretim okulunun duvarına yazılı 'oku, ufkunu geliştir, töreleri sen değiştir' sözü dikkat çekiyor.

Büyük bölümü terör nedeniyle çevre il ve ilçelerden göç eden ailelerden oluşan, Akköprü Mahallesi'ndeki Akköprü İlköğretim Okulunun Müdürü Yakup Alhan, yaptığı açıklamada, okul duvarına büyük puntolarla 'Van Okuyor' kampanyasının sloganı olan, 'Oku ufkunu geliştir, töreleri sen değiştir' sözünü yazdırdığını belirtti.

Okulun bulunduğu bölge itibarıyla, bu sözün önemli ve etkileyici olduğunu vurgulayan Alhan, 'Bu, özelikle törelerden dolayı okuyamayan kız çocuklarımızın, kadınlarımızın derdini anlatan bir sözdür. Bunu, öğrencilerimize de ders olsun diye büyük puntolarla duvarımıza yazdık' dedi.

Okula gelen velilerin de bu sözden etkilendiğini anlatan Alhan, şunları söyledi: 'Bazı velilerimiz, töreden dolayı büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade ediyor. Bu sözle okumanın önemini bir daha vurgulamış oluyoruz. Halen bu bölgelerde (Ailem okutmak istemiyor) diyen kızlarımız var. İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonuyla kurulan Kız Öğrencileri Okula Kazandırma Komisyonunu bu kızların evlerine yönlendirerek, ailelerle görüşmelerini sağlıyoruz. Çocuklarımızın okumasını, ufuklarını geliştirmesini ve bununla beraber töreleri değiştirmesini istiyoruz.'


'BİZ BU TÖRELERİ OKUYARAK YOK EDECEĞİZ'

Okulun 7. sınıf öğrencilerinden Gamze Aşkan, bu bölgede töre nedeniyle bazı kızların okula gönderilmelerine izin verilmediğini vurgulayarak, şöyle konuştu: 'Özelikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde bazı aileler kızlarını okula göndermiyor. Erkeklerin okula gitmesine izin veriliyor ancak kızlara izin verilmiyor. Töreler yüzünden bazı arkadaşlarımız 12-13 yaşında evlendiriliyor. Benim ailem de bile bu tür durumlar yaşanıyor. Kuzenlerim de bu töreye maruz kalıyor. Özellikle Hakkari'de bunun yaygın olduğunu görüyorum. Kızlara fazla önem verilmiyor. Biz bu töreleri, okuyarak ve onlara karşı çıkarak yok edeceğiz.' 7. sınıf öğrencisi Cansel Kaya ise kızların okula gönderilmesinin önündeki töre engelinin kaldırılmasını, kızların da okula gönderilmesini istedi. Öğrenci Esra Kaya da okul duvarındaki yazının, kızlarını okula göndermeyen ailelere mesaj niteliği taşıdığını anlatarak, bir çok kızın töre nedeniyle okula gönderilmediğini ve erken yaşta evlendirildiğini, bunun da üzücü bir durum olduğunu kaydetti.


٪d سنوات قبل