|

Osmanlı kültürünü temsil ediyoruz

9 Eylül Mehter Takımı kağıt toplayıcıdan öğrenciye kadar farklı mesleklerden üyeleriyle dikkatleri çekiyor. mehterbaşı Özcan Moran, amaçlarının maddi çıkardan çok Osmanlı kültürünü layıkıyla temsil etmek olduğunu söyledi

İha
00:00 - 29/07/2011 Cuma
Güncelleme: 17:36 - 29/07/2011 Cuma
Yeni Şafak
Osmanlı kültürünü temsil ediyoruz
Osmanlı kültürünü temsil ediyoruz

İzmir'in ilk ve tek mehter takımı olan 9 Eylül Mehter Takımı ilginç kuruluş öyküsü ve farklı mesleklerden üyeleriyle dikkatleri çekiyor. Mehter takımlarının başkenti olarak bilinen Turgutlu'ya rakip olan ve İzmir'deki birçok organizasyonda boy gösteren 9 Eylül Mehter Takımı son olarak Ödemiş Ülkü Ocakları'nın 9. Geleneksel Sünnet Şölenine katılarak büyük ilgi topladı.

Mehter takımlarının merkezi konumundaki Turgutlu yerine İzmir'i tercih eden ve 32 kişiden oluşan ekibi bir araya getiren mehterbaşı Özcan Moran, amaçlarının maddi çıkardan çok Osmanlı kültürünü layıkıyla temsil etmek olduğunu söyledi.

Yıllarca Turgutlu'daki mehter takımlarında görev aldığını söyleyen Moran, “Bu iş ticarete döküldüğü için kendim yeni bir ekip kurdum. Bu ekipte de bu işi profesyonel manada yapmayan sevdalı insanları bir araya getirdim” diye konuştu.


KÂĞIT TOPLAYICISI DA VAR, ÖĞRENCİ DE

32 kişilik mehter takımının içerisinde kâğıt toplayıcısından öğrenciye kadar birçok farklı meslek dalından kişinin bulunduğunu belirten Moran, “Bazı mehter takımlarını aradığınızda size 'Kaç kişi olsun?' diye soruyorlar. Böyle bir şey son derece yanlış. Mehter takımının kişi sayısı paraya ya da başka şeylere göre değişmez. Bu sayı bellidir. 9 Eylül Mehter Takımı da bu anlayışa karşı kurulmuştur. Biz hiç kimseden destek almadan bu ekibi kurduk ve organizasyonlara katıldık” dedi.


İKİ ÜNİVERSİTE MEZUNU KÖSÇÜ

Mehter takımlarının kösçüsünün iki üniversite bitirdiğini de belirten Moran, “32 kişilik ekipte askerliğini mehteran bölüğünde yapanlar da var. Mesela iki zurnacımız askeri mehter takımında milli bayramlarımızda görev almış. Kös dediğimiz büyük davulu çalan arkadaşımız iki üniversite bitirmiş. Bu işi daha önce de yapmış ağabeylerimizin yanı sıra bu işe hevesli, Osmanlı kültürünü yaşatmak isteyen kardeşlerimizi de ekibe dahil ettik. Benim babam da mehterbaşı idi. 7 yaşımdan beri mehteranın içindeyim. 38 yılda edindiğim tecrübeleri genç kardeşlerimle paylaşıyorum. Bu şekilde bu işi kültürüne uygun yapmaya gayret gösteriyoruz” dedi.


“TEK DERDİMİZ BU RUHU YAŞATMAK”

Mehter ruhunu yaşatmanın günümüz şartlarında zor olduğunu da ifade eden Moran, “Bu 32 kişilik ekibi kurmak kolay olmadı. Maddi bir savaş verdik. Elbiselerden enstrümanlara dek her şey orijinal olduğundan maddi kaynak sıkıntımız da oldu. Ayrıca bu 32 insanın da geçimlerini düşündüğümüzde bu işin ne kadar zor olduğunu görebiliriz. Ama iyi bir ekip olduğumuzdan bu sorunları kolayca aşıyoruz. Kimi zaman 32 kişi olduğumuz halde 25 kişilik dolmuşlara doluşup yollara çıkıyoruz. Tek derdimiz bu ruhu yaşatmak” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendilerini organizasyonlara davet ettiğini belirten Moran, “Mehter kültürü sadece bir siyasi anlayışın ya da bir ilçenin sahiplenebileceği bir şey değil. Mehteran dünyanın en eski askeri bandolarından birisi. Mehter kültürünü yaşatmak bu toplumdaki herkesin görevi.” şeklinde konuştu.

13 yıl önce