|

Polonya'dan 'Trabzon'a konsolosluk açın' taleb

Türkiye ve Polonyalı işadamlarını sık sık bir araya getirerek ticari ilişkileri geliştireceklerini belirten TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Büyükçelçi Wılczek'den Polonya'nın Trabzon'a Fahri konsolosluk ve temsilciliğini açılması talebinde bulundu.

Kamil Anahar
00:00 - 21/03/2012 Çarşamba
Güncelleme: 16:47 - 21/03/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Polonya'dan 'Trabzon'a konsolosluk açın' taleb
Polonya'dan 'Trabzon'a konsolosluk açın' taleb

Polonya'nın Türkiye Büyükelçisi Marcin Wılczek ve Başkatip Patrycja Özcan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti.Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, görüşmede yaptığı konuşmada önümüzdeki on yıl içinde Türkiye'nin ve aynı zamanda Trabzon'un ilişkide olduğu ülkelerle ticaretini dört kat artırmayı öngördüğünü bu bağlamda Polonya ile de olan ticaret hacminin artacağını söyledi. Türkiye ve Polonyalı işadamlarını sık sık bir araya getirerek ticari ilişkilerin daha ileri seviyeye taşınmasına katkı verileceğini vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, Büyükçelçi Wılczek'den Polonya'nın Trabzon'a Fahri konsolosluk ve temsilciliğini açılması talebinde bulundu. Polonya'nın Türkiye Büyükelçisi Marcin Wılczek ise toplantıda yaptığı konuşmada Polanya ile Türkiye arasında ilişkilerin 600. Yılını doldurduğunu ifade ederek kendisinin 146. Büyükelçi olarak ziyareti gerçekleştirdiğini anımsattı. Büyükelçi Wilczek, “Arkamızda bıraktığımız geçmiş gelecek için umut veridir. Ayrıca Polonya ile Türkiye arasında Erasmus programı kapsamında öğrenci değişimi programı iki ülke gençlerini birbirine tanıştırmaktadır. Türk öğrenciler için Polonya erasmus kapsamında en fazla tercih edilen ikinci ülkedir. Buna karşın Polonyalı öğrencilerin tercihinde de Türkiye en fazla tercih edilen üçüncü ülkedir. Bu değişim programı sonunda binlerce öğrenci karşılıklı birbirimizin ülkesini tanıyor. Ve bu gençler yarının iş piyasasında yöneticiler olacaklar. 600 yıllık geçmişi olan ilişkilerin üzerine bu yeni ilişkiler inşa ediliyor.” diye konuştu.


'TÜRK FİRMALARI POLONYA'DA BAŞARILI'

Polonya ile Türkiye arasında ticaret hacminin 3 milyar dolardan 5 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Büyükelçi Wilczek Polonyalı firmaların Türkiye'ye son zamanlarda tercih ettiğini aktardı. Türk firmalarının da Polonya'da başarılı olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: “Varşova'da ikinci metro inşaatı Türk ve Polonya ortak girişimi ile yapılmaktadır. Polonyalı otobüs ve tramvay üreten firmalarımız Türkiye'de yeni bir Pazar arıyorlar. Türkiye'de otomotiv sektörü çok gelişmiş. İşbirliği yapılabilir.” TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu ve Meclis Başkan Yardımcısı İbrahim Nalbant ve yönetim kurulu üyeleri birlikte Polonya'nın Türkiye Büyükelçisi Marcin Wılczek ve Başkatip Patrycja Özcan'a üzerinde adları yazılı olan Trabzonspor formalarını armağan etti. Büyükelçi Wilczek, Türkiye'de futbol bilgisi olmayan Büyükelçilerin çalışmalarında çok zorlanacağını dile getirerek, Trabzonspor'da da Polonyalı futbolcuların oynamasından mutlu olduğunu söyledi.

12 yıl önce