|

'Postmodern dönem Gaziantep'ten fışkıracak'

Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de düzenlenen 6. İpekyolu Belediye Başkanları Forumu toplantısına Türkiye'yi temsilen Gaziantep katıldı. İpek Yolu Küresel Birliği Başkanı Dr. Young Hoon Kwaak, burada yaptığı konuşmada, "Postmodern dönem Gaziantep'ten fışkıracak" dedi.

Zabit Durmuş
00:00 - 11/10/2011 Salı
Güncelleme: 13:52 - 11/10/2011 Salı
Yeni Şafak
'Postmodern dönem Gaziantep'ten fışkıracak'
'Postmodern dönem Gaziantep'ten fışkıracak'

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de İpekyolu ülkeleri tarafından oluşturulan İpek Yolu Küresel Birliği'nin düzenlediği '6. İpekyolu Belediye Başkanları Forumu' toplantısına katıldı. Tarihi İpekyolu'nun tekrar canlandırılması kapsamında tekrar eski görkemine kavuşturmak, İpekyolu'nun barış, refah ve kültür yolu haline getirmek için bu yol üzerinde konuşlanmış önemli kentlerin belediye başkanlarının 'İpekyolu Belediye Başkanları Forumu' adı altında her yıl bir araya geldiği toplantının altıncısı bu yıl Çeçenistan'ın Grozni kentinde yapıldı. Grozni Belediye Başkanı Muslim Huçiyev'in ev sahipliğinde 02-06 Ekim 2011 tarihinde düzenlenen ve İpekyolu'nun önemi, İpekyolu şehirlerinin geçmişteki hizmetlerinin tartışıldığı foruma, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, WCO ve İpek Yolu Küresel Birliği Başkanı Dr. Young Hoon Kwaak, Şiraz, İslam Abad, Katmandu belediye başkanları ile çok sayıda yetkili katıldı. Grozni Belediye Başkanı Huçiyev'in başkanlığını yaptığı oturumun ardından düzenlenen 2.oturuma konuşmacı olarak katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Gaziantep'in Çin'den başlayarak Anadolu üzerinden Avrupa'ya uzanan tarihi İpekyolu'nun en önemli kentlerinden biri olduğunu söyledi.


7.İPEKYOLU BELEDİYE BAŞKANLARI FORUMU GAZİANTEP'TE YAPILACAK

Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, "2007 yılında birkaç gönüllü girişimci tarafından bölgede barışçıl işbirliği ile İpekyolu geleneğini yeniden canlandırmak ve uluslararası bir STK olarak kurulan İpek Yolu Küresel Birliği; farklı yapıları, ülkeler, ticari yapılar, sivil toplum örgütleri ve dünyanın her yerinden katılımcıların bir araya gelerek; şehirlerinin vizyonlarını, turizmini, ekonomik-sosyal kalkınma projelerini antik ve modern geleneklere uygun olarak geliştirmeyi ve biçimlendirmeyi hedefleyen bir oluşumdur" şeklinde konuştu. Grozni'de düzenlenen 6. İpekyolu Belediye Başkanları Forumu'na Türkiye'den katılan tek kentin Gaziantep olduğunu hatırlatan Başkan Güzelbey, birliğin 7.toplantısının Gaziantep'te yapılmasına oy birliği ile karar verildiğini dile getirdi. Güzelbey, "Gelenek olduğu üzere de İpek Yolu Küresel Birliği'nin flaması toplantının yapılacağı kent olarak 1 yıl süre ile Gaziantep'e verildi, flamayı Kasım 2012'de kentimizde yapılacak toplantıda belirlenen ülkeye devredeceğiz' dedi.


'DOĞU TOPLUMLARINDA KÜLTÜR TABANDIR'

Şiraz Belediye Başkanı Muslim Huçiyev de, Doğu toplumlarında kültürün taban olduğu belirterek, "Kültür olmazsa hiçbir şey olmaz ve her şey bu tabanın üzerinde yükselir' dedi. Toplantıya katılan Dünya Vatandaşlar Örgütü Başkanı (WCO) ve İpek Yolu Küresel Birliği Başkanı Dr. Young Hoon Kwaak ise, modernizasyonun dünyayı makineleştirdiği ve yok ettiğini, dünyada modernizasyonun yerini post modernizasyonun almaya başladığını, Gaziantep'in kurduğu dengeden çok etkilendiklerini ifade ederek, "Sürdürülebilir çevreci kentlerin, sürdürülebilir ve yaşanabilir kentlerin önem kazandığı günümüzde Gaziantep'in model kent olarak dünyada bu anlamda Rönesans yaratabilecek güçte örnek bir kent. Postmodern dönem Gaziantep'ten fışkıracak" diye konuştu. 6. İpekyolu Belediye Başkanları Forumu sonunda Grozni Belediye Başkanı Muslim Huçiyev ile Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, imzaladıkları protokol ile 2015 yılına kadar ticari, ekonomik, bilimsel, teknoloji ve kültürel işbirlikleri konusunda anlaşmaya varıldı.



13 yıl önce