|

Profesörler Bursa'ya hayran kaldı

'Kentsel dönüşümde ekolojik planlama modeli' konferansa katılmak için Bursa'ya gelen Harvard Üniversitesi'nden Prof. Dr. Charles Waldheim ve Texas Üniversitesi'nden Prof. Dr. Frederick Steiner şehre hayran kaldı. Öğretim üyeleri, Bursa'ya kuş bakışı bakarak 'Bu şehrin yeşilini korumalısınız' dediler.

Barış Gülkaya
00:00 - 16/06/2012 Cumartesi
Güncelleme: 17:03 - 16/06/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Profesörler Bursa'ya hayran kaldı
Profesörler Bursa'ya hayran kaldı

Osmangazi Belediyesi tarafından 'Kentsel dönüşümde ekolojik planlama modeli' konferans düzenlendi. Konferansa, konuşmacı olarak katılan şehircilikte dünyanın iki dev ismi Harvard Üniversitesi'nden Prof. Dr. Charles Waldheim ve Texas Üniversitesi'nden Prof. Dr. Frederick Steiner, Bursa'ya kuş bakışı bakarak 'Bu şehrin yeşilini korumalısınız' dediler. Harvard Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı aynı zamanda peyzaj şehirciliğinin isim babası Prof. Dr. Charles Waldheim ve Texas Üniversitesi Mimarlık Okulu Dekanı Prof. Dr. Frederick Steiner, Bursa'yı gezerek şehri yakından inceleme fırsatı buldu. Osmangazi Belediye Başkan Yardımcıları Hasan Hüseyin Erdönmez, Kenan Akan ve teknik müdürlerin katıldığı gezide Uludağ yamaçlarından Bursa'yı seyreden profesörler; kentin tarihi ve sanayi bölgeleriyle yerleşkesini kuş bakışı inceledi. İnkaya'da bulunan tarihi çınarı da ziyaret eden profesörler, bol bol fotoğraf çekerek, Bursa yeşilini ve mimarisini de kayıt altına aldılar.

KENTİN YÜZÜ GÜLÜYOR

Kısa süren Bursa gezisinin ardından profesörlere Bursa kebabından tattıran Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, yemekte Osmangazi ve Bursa hakkında bilgi verdi. Bursa'nın Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan yükselişine giden yoldaki önemine değinen Dündar, "Tarihi çok eskilere dayanan kentimiz her şeyi ile gelişiyor ve değişiyor ancak, bu süreçte Bursa için en büyük sorun göçle birlikte gelen çarpık yapılaşma oldu. Bizler Bursamızı daha yaşanabilir ve planlı bir şehir olarak geleceğe emanet etmek istiyoruz. Bunu yaparken de en iyi nasıl sonuca varırız noktasında toplumun tüm katmanlarıyla görüş alış verişi yaparak, değerlendirmelerimizi yapıyoruz" dedi. Dündar, bilim adamlarına Bursa hakkındaki ilk izlenimlerini sorarken, Prof. Dr. Frederick Steiner, Bursa'nın yeşiliyle dikkati çeken bir şehir olduğunu söyledi. 'Bursa'ya giriş yaptığımızda yeşil bir kentle karşılaşacağımızı anladık' diyen Steiner, 'Şehrin uzun zamandır yerleşim yeri olduğu, tarihi ve kültürel anlamda zengin, refah bir seviyeye sahip olduğu çok belli. Bu şehrin neden göç için cazip bir seçenek olduğunu da anlamış olduk. Görüyorum ki Bursalıların da yüzü gülüyor' dedi.

DÖNÜŞÜMDE EKOLOJİ ÖN PLANDA OLMALI

Bursa sanayisi ve ticareti hakkında bilgi alan Prof. Dr. Charles Waldheim ise şehrin planlaması konusunda kalkınmayla birlikte doğal dengeyi de göz önünde bulundurarak, büyüme modeli geliştirilebileceğini vurguladı. Kentsel dönüşümde genel bir model olmadığına dikkati çeken Waldheim, 'Türkiye sadece Osmanlı değil, aynı zamanda dünya mirasını da bünyesinde barındıran önemli bir ülke. Bu çerçevede her ülke her şehir kentsel dönüşümü kendi tarihi, kültürel ve kentsel dokusuna uygun olarak bu değerlerini gözeterek yapmalı' dedi. Bursa'nın doğal güzelliklerinden çok etkilenen bilim adamları, günü Osmangazi Belediyesi tarafından yapılan Türkiye'nin ilk kablolu sukayağı tesisi olan Sukaypark'ta tamamladı.


12 yıl önce