|

Rize'de heyelan riski

Rize Afet Bilgi Sistemi Çalışma Grubu'nun hazırladığı 'Ara Rapor'a göre, il genelinde heyelan riski yüksek olan yerlerin yüzde 31 seviyesinde olduğu belirtildi.Vali Kasım Esen, 'Rize'de sıklıkla görülen sağanak yağışların yol açtığı sel ve taşkın felaketlerini önceden tespit ederek can kayıplarının önüne geçmeyi hedefliyoruz" dedi.

Cihan
00:00 - 2/06/2008 Pazartesi
Güncelleme: 16:05 - 2/06/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Rize'de heyelan riski
Rize'de heyelan riski

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sağanak yağışa bağlı olarak her yıl bir çok sel ve heyelanın meydana geldiği, bir çok insanın da hayatını kaybettiği Rize'nin, "Heyelan Potansiyel Haritası" çıkartıldı.

Rize Afet Bilgi Sistemi Çalışma Grubu'nun hazırladığı 'Ara Rapor'a göre, il genelinde heyelan riski yüksek olan yerlerin yüzde 31 seviyesinde olduğu belirtildi. İl genelinde yüzde 24'lük kısmın heyelan riski taşamadığı belirtilen raporda, yüzde 45'lik kısmın ise orta derecede heyelan riski taşıdığına vurgu yapıldı.

Rize Valisi Kasım Esen başkanlığında yapılan toplanda, Afet Bilgi ve Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi Kurulması Projesi 3. Dönem Ara Raporu'nun sunumu yapıldı.


HARİTA ÇIKARILDI

Toplantıya, Vali Kasım Esen'in yanı sıra vali Yardımcısı Fuat Gürel, İl Sivil Savunma Müdürü Metin Saroğlu, İstanbul Teknik Üniversitesinden (İTÜ) Prof. Dr. Ergin Tarı, Prof. Dr. Mehmet Karaca, Prof. Dr. Okan Tüysüz, Doç. Dr. Ömer Lütfi Şen, Yrd. Doç. Dr. Şinasi Kaya, Proje Yürütücüsü Ufuk Balcı ile Namık Müftüoğlu katıldı.Jeoloji Çalışma Grubu Sözcüsü Prof. Dr. Okan Tüysüz, burada yaptığı konuşmada, proje kapsamında "Rize İl Geneli Heyelan Potansiyel Haritası"nın çıkartıldığını söyledi. Tüysüz, buna göre, Rize'de heyelan riski olmayan yerlerin yüzde 24, heyelan riski orta olan yerlerin yüzde 45 ve heyelan riski yüksek olan yerlerin ise yüzde 31 olarak belirlendiğini ifade etti.


UYDU GÖRÜNTÜLERİYLE BELİRLENDİ

Afet Bilgi Sistemi Çalışma Grubu Sözcüsü Ufuk Balcı ise, uydu görüntülerinden Rize'nin yol ve binaların sayısal verileri alındığını, Valilik Afet Bilgi Sistemi Modülü ve Belediye Afet Bilgi Sistem Modülü'nün oluşturulduğunu ve yol ve bina bilgileri toplanarak bir veri tabanı oluşturulduğunu anlattı.

Uzaktan Algılama Çalışma Grubu Sözcüsü Yrd. Doç. Dr. Şinasi Kaya da, Rize'de yüksek çözünürlü uydu görüntülerine İhtiyaç olduğunu vurgu yaptı. Kaya, grubun yaptığı çalışma sonunda, 2006 uydu görüntü verilerinden Rize'nin orman alanlarının 268 bin hektar, yerleşim alanları 88 bin hektar, çaya alanlarının 25 bin hektar olarak belirlendiğini söyledi.

Meteoroloji Erken Uyarı Sistemi Çalışma Grubu Sözcüsü Doç. Dr. Ömer Lütfi Şen de, Rize'de Meteoroloji İstasyonlar'nın yarından itibaren kurulmaya başlanacağını kaydetti.


CAN KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

Vali Kasım Esen, toplantının sonunda yaptığı konuşmada, Türkiye'de ilk defa afet işlerinde jeoloji, jeodezi ve meteorolojiyi birleştirdiklerine dikkat çekti. Bu çalışmaların sonuçlarının il için son derece önemli olduğunu belirten Esen, "Bu çalışmalarla uydudan Rize'deki ekili çay alanlarının hektarını öğrenebiliyoruz. Yine Rize'nin heyelan haritası çıkartılarak yerleşim yerlerini tespit edebiliyoruz. Bu sistem sayesinde Rize'de sıklıkla görülen sağanak yağışların yol açtığı sel ve taşkın felaketlerini önceden tespit ederek can kayıplarının önüne geçmeyi hedefliyoruz." dedi.

16 yıl önce