|

Rize'ye 'acil çağrı' sistemi

Heyelan ve felaketlerin çokça yaşandığı Rize'de kurulan afet bilgi ve meteorolojik erken uyarı sistemi sinyallerini MOBESE merkezine iletecek. Sistemin Türkiye'de bir ilk olduğunu belirten Vali Esen, 155,112 ve 119 ihbar hatlarının de bu ihbar merkezine taşınarak tek çatı altında hizmet vereceğini söyledi.

Aa
00:00 - 6/08/2008 Çarşamba
Güncelleme: 18:00 - 6/08/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Rize'ye 'acil çağrı' sistemi
Rize'ye 'acil çağrı' sistemi

Rize'de, ABD'deki"911" sistemine benzer bir acil çağrı merkezi oluşturulacak.

Rize Valisi Kasım Esen, yaptığı açıklamada, heyelan vesel felaketlerinin önceden tahmin edilmesine yönelik olarak TÜBİTAK, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Valilik ve Rize Belediyesince ortaklaşa, "Rize Afet Bilgi ve Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi" projesi hazırlandığını söyledi.

Sel ve heyelanlara duyarlı bölgelerde oluşturulacak otomatik meteorolojiistasyonları sayesinde sürekli meteorolojik değişkenlerin ölçüleceğinidile getiren Esen, "yörede 13 meteorolojik istasyon kuruluyor. Ayrıca Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Rize'de radar kurulacak. Böylece sistem tamamlanacak" dedi.


CAN VE MAL KAYBI ÖNLENECEK

Kurulacak Afet Bilgi ve Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi ile kentte sıklıkla görülen sağanak yağışların yol açtığı sel ve taşkınları öncedentespit ederek can kayıplarının önüne geçmeyi hedeflediklerini vurgulayan Esen, şunları söyledi:"Yapılan çalışmalar ilimiz için son derece önemli. Proje sayesinde elde edilecek verilerle 15 gün önceden aşırı yağış alacak, dolayısıyla tehlike yaşanabilecek yerler tespit edilecek. Bu sayede yaşanabilecek can ve mal kayıplarına karşı erken önlem alınabilecek. Proje ile Rize bu konuda İstanbul'dan sonra en gelişmiş il konumuna gelecek."

Esen, kurulan sistemin ileteceği sinyallerin ilde bir süre önce kurulan MOBESE merkezine geleceğini, meydana gelebilecek afet durumunda MOBESEmerkezinde toplanacaklarını ve buranın afet yönetim birimi olarakkullanılacağını kaydederek, "polis ihbar merkezi, MOBESE merkezine taşındı. Bunun dışında 112 acil servis, itfaiye gibi birimleri burayataşımayı, böylece olaylara anında müdahale etme imkanı bulmayıplanlıyoruz. Sistem tek çatı altından, gerekirse tek numaradan hizmetverecek. Bu şekildeki yönetim tarzı Türkiye'de ilk olacak" diye konuştu.


60 MOBESE KAMERASI İŞ BAŞINDA

İl Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş da, Rize'de faaliyete giren MOBES Esisteminde 60 kameranın şehrin çeşitli yerlerine konumlandırıldığını,ayrıca plaka tanıma sistemi ile de hizmet verildiğini söyledi.MOBESE'nin en önemli etkisinin caydırıcılık olduğunu, MOBESE ile suç vesuçlulukla mücadelede önleyici hizmet sağladıklarını vurgulayan Demirtaş, şunları kaydetti:"MOBESE sisteminde şu ana kadar 400 bin civarında plaka sorgulandı.Bunlardan 117 araç için alarm verildi, bu araçların da 49'u yakalandı. Plaka tanıma sistemine araçlar için hacizli olmaları, trafikten menedilmeleri gereği, çalıntı olmaları gibi nedenlerde alarm verildi.Kamera görüntü sistemleri, şu ana kadar 30 suçun aydınlatılmasındakullanıldı. Çalıntı araç, hırsızlık, trafiği tehlikeye düşürme, adamöldürme, silah atma, mala zarar verme, polise mukavemet, cinselistismar, kız kaçırma, uyuşturucu kaçakçılığı, yol kapatma gibi eylemlerbu sistem sayesinde aydınlatıldı."

16 yıl önce