|

Sakarya kabağı Morton'u örnek alarak marklaşacak

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, Sakarya'nın kabağı ile ünlü bir şehir olduğunu söyledi. ABD'deki Morton kentini incelediklerini belirten Duran, 'Sakaryakabağını ABD'nin Morton kentini örnek alarak markalaştıracağız" dedi

Aa
00:00 - 21/07/2008 Pazartesi
Güncelleme: 18:18 - 21/07/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Sakarya kabağı Morton'u örnek alarak marklaşacak
Sakarya kabağı Morton'u örnek alarak marklaşacak

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, Marka Şehir Sakarya Projesi kapsamında Sakarya kabağının ABD'nin Morton kenti örnek alınarak markalaştırılacağının söyledi.


Duran, yaptığı açıklamada, Sakarya kabağı için özel çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu kapsamında ABD'nin İlionis eyaletine bağlı Morton kentini incelediklerini kaydetti.


Sağlıklı beslenme ve doğal kozmetik unsuru olarak dikkat çeken kabağın Morton kentine zenginlik getirdiğini bildiren Duran, şunları söyledi: "Morton kenti dünyada kabağın başkenti olarak biliniyor. Bu kentte heryıl 100 bin tondan fazla kabak işleniyor. Sakarya, kabağı ile ünlü birşehirdir. Tüm pazarlarda, nitelikli kabak "Sakarya kabağı" adı ilesatılır. Büyükşehir Belediyesi olarak marka şehir çalışması başlattık.Bu çalışmamızda şehrimizin tüm değerlerini ele alıyoruz. İstanbul'a hızlı ulaşım, bilgi teknolojileri tabanlı iş kolları, turizmpotansiyelinin yanı sıra kabak da bu değerlerden biridir. Sakaryakabağını ABD'nin Morton kentini örnek alarak markalaştıracağız."-"SAKARYA KABAĞI MARKA OLACAK"

Sakarya'da özel bir kabak türünün bulunduğuna ifade eden Duran,sözlerine şöyle devam etti:"1980'lerin sonlarında "Arıcan" adıyla tescil ettirilmiş ve izolasyonlu alanlarda üretilmeye başlanmış bulunan özel bir kabak türüvar. Diğer kabak türlerine göre daha az lifli olan Arıcan kabağınımarkalaştırmak istiyoruz. Sakarya kabağı rekabet avantajı yükseközelliklerinden dolayı büyük potansiyel barındırıyor. Sakarya bupotansiyelden faydalanmalı ve "Sakarya kabağı" Sakarya markasının birparçası olmalıdır. Türkiye'de kabağın sınırlı kullanımı bulunuyor.Sadece yemek olarak sınırlı seçeneklerde değerlendiriliyor. Dünya'daise birçok ürünün yapımında kullanılıyor. Beslenme özelliğindenfaydalanmanın yanı sıra kabak kozmetik sanayinde de kullanılabilir."


KABAK FESTİVALLERİ DÜZENLENİYOR

ABD'de tüketilen kabağın yüzde 95'inin Morton kentinde üretildiğini belirten Duran, "Morton şehri adeta kabakla bütünleşmiş. Şehrin markasıkabak üzerine inşa edilmiş. Şehirde kabak püresi, kabak tatlısı, kabakkonservesi ve kabaktan yapılma kozmetik üretiliyor. Her yıl Morton'dakabak festivalleri düzenleniyor. Tüm ABD'de Morton kabağının tüketilmesiiçin özel kampanyalar hayata geçiriliyor. Biz de Sakarya'nın kabaktanyeteri kadar ekonomik kazanç elde etmesi için kapsamlı bir çalışmabaşlatmayı hedefliyoruz" diye konuştu.Alınan bilgiye göre, Sakarya'da kışlık kabak yetiştiriciliğinde, ürününyüzde 89,8'i pazarlanmakta, yüzde 4,4'ü ailede tüketilmekte, yüzde 5,8'iise çeşitli nedenlerle bozuluyor.Hasat edilen ürünün büyük bir bölümü yol kenarlarında kurulantezgahlarda pazarlanmakla birlikte, sebze ve meyve hali, patates hali veküçük miktarlarda da olsa, marketler yoluyla satılıyor. Dış satımmiktarı Türkiye toplam üretiminin yüzde 0,5'i düzeyinde.

16 yıl önce