|

Samsun, ticaret kapısı oluyor

MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Erkan Malkoç, Viking Tren Projesi'yle kentin ticaret kapısı haline geleceğini belirtti. Malkoç, "Proje, ticari yol anlayışına da yeni bir bakış açısı getirecek" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 3/04/2012 Salı
Güncelleme: 16:15 - 3/04/2012 Salı
Yeni Şafak
Samsun, ticaret kapısı oluyor
Samsun, ticaret kapısı oluyor

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şube Başkanı Erkan Malkoç, Viking Tren Projesi'yle kentin ticaret kapısı haline geleceğini belirterek, "Proje, ticari yol anlayışına da yeni bir bakış açısı getirecek" dedi. Özellikle Baltıkların Akdeniz'e ulaşmasını, İskandinav ülkelerinin de Samsun üzerinden Türkiye'ye, hem de Ortadoğu pazarına inmesini sağlayacak olan Viking Projesi'nde MÜSİAD öncülüğünde önemli adımlar atılmaya devam ediyor. MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Erkan Malkoç, projenin Samsun'u ticaret kapısı haline getireceğini belirtti.


BALTIK ÜLKELERİ İLE TİCARET

Projeyle ilgili MÜSİAD Genel Merkezi'nin daha önce Litvanya Demir Yolları ile işbirliği anlaşması imzaladığını dile getiren Erkan Malkoç, "Samsun Limanı vasıtasıyla Ukrayna'nın Odesa Limanı'na oradan da demir ağı ile Litvanya'ya ulaşacak ticaret koridorunu ifade eden Viking Projesi şehrimizi ticaret kapısı haline getirecek. Bu anlaşmayla MÜSİAD üyeleri Ortadoğu ve Baltık ülkeleri ile Samsun üzerinden ticaret yapacak. Bu uzun soluklu proje, bölgedeki ticaret yolları anlayışına kesinlikle yeni bir bakış açısı getiriyor" dedi.


LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN ÖNEMİ

Litvanya Dışişleri Bakanlığı, Ekonomik Güvenlik Politikası Bölümü, Enerji ve Ulaştırma politikaları Sorumlusu Vytautas Nauduzas'ın Viking demiryolu projesi ile Samsun'un Ortadoğu Bölgesi için merkez haline geleceğini söylediğine dikkati çeken Erkan Malkoç, "Projenin hayata geçmesiyle şehirde ticari bir hareketlilik olacak. Bugün küresel rekabette ve ticarette fiziki sınırların neredeyse tamamen kalktığı bir dönemi yaşamaktayız. Böylesi bir ortamda ticaretin gelişmesi için de hiç şüphe yok ki, üretilen ürünlerin ilgili pazarlarına "en güvenli ve en hızlı" biçimde ulaştırılması gerekmektedir. Dünya ticareti geliştikçe lojistik sektörü de her geçen gün payını ve gücünü artırmaktadır. Bu bakımdan Samsun'un imkanları da şehre artı değer katıyor" diye konuştu. Türkiye'nin yanı sıra Suriye, İran ve Irak gibi ülkelerin aralarında yer aldığı Ortadoğu ülkelerinden, Samsun ve İstanbul'daki limanlar vasıtasıyla Ukrayna'nın Odesa Limanı'na, oradan da demir ağı ile Belarus üzerinden Litvanya'ya ulaşacak ticaret koridorunu ifade eden Viking Projesi'nin en önemli bölümünü içeren demir ağının geliştirilmesi için de geçtiğimiz günlerde işbirliği anlaşması imzalanmıştı.


12 yıl önce