|

Samsun-Ukrayna arasında lojistik turizm geliştirilecek

Samsun'da temaslarda bulunan bulunan Ukrayna Büyükelçisi Sergiy Korsunsky ve eşi Luibov Korsunsky Korsunsky, Karadeniz'de fahri konsolosluk açmayı düşündüklerini söyledi. Vali Aksoy da, "Lojistik turizm ve tarımı da geliştirelim" dedi.

İha
00:00 - 21/10/2010 Perşembe
Güncelleme: 17:29 - 21/10/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Samsun-Ukrayna arasında lojistik turizm geliştiril
Samsun-Ukrayna arasında lojistik turizm geliştiril

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky ve eşi Luibov Korsunsky, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'u makamında ziyaret etti. İşadamları ile görüşmek üzere Samsun'a gelen Ukrayna Büyükelçisi Sergiy Korsunsky ve eşi Luibov Korsunsky, ildeki temaslara Samsun Valiliği'ni ziyaret ederek başladı. Ziyarette Vali Hüseyin Aksoy ile görüşen Büyükelçi Sergiy Korsunsky, Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nı çok önemsediklerini belirten konuk Büyükelçi, "Umarım biz sizinle konuştuktan sonra ülkemiz ve Samsun arasındaki işbirliğinin yeni yönlerini bulacağız. Bizim ürettiğimiz malların çoğu Türkiye'ye geliyor, fakat biz Türkiye'yi sadece mallarımızı tüketen bir ülke değil, Ortadoğu ve Asya'ya açılan bir kapı olarak değerlendiriyoruz. Bildiğim kadarıyla iktidarda olan partinin Samsun'u diğer illere bağlayan demiryolu ve kara yolunun geliştirilmesi yönünde bir çalışması var. Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı bizim çok önemli. Samsun-Ceyhan Boru Hattı gerçekleşirse Samsun en önemli şehirlerden birisi olacak. Karadeniz'de fahri konsolosluk açmayı düşünüyoruz. Ukrayna'yı temsil edebilecek doğru insanı bulursak burada da fahri konsolosluk açabiliriz. Ukrayna ve Rusya'da Türkiye'nin güney kısmı daha iyi biliniyor. Fakat biz Karadeniz insanıyız, Karadeniz'de yaşayan insanlar bize daha yakın. O yüzden eminim ki biz zamanla hem güney kısmıyla hem de Karadeniz kısmıyla ilişkilerimizi geliştireceğiz" dedi.


10 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ YETERLİ DEĞİL

Türkiye ile Ukrayna arasındaki 10 milyar dolarlık ticaret hacminin yeterli olmadığını ifade eden Vali Hüseyin Aksoy, şunları söyledi: "Türkiye ile Ukrayna arasında ilişkiler oldukça iyi ve bu ilişkilerin ticari anlamda daha üst noktaya taşınması için yapılan çalışmalar var. Ticaret hacmi olarak baktığınızda 10 milyar dolarlık bir ticaret hacmi olduğunu biliyorum. Bu ticaret hacmi içerisinde Samsun'un payı arzu ettiğimiz noktada değil. 10 milyar dolar ticaret hacmi de iki ülke arası için yeterli değil diye düşünüyorum. Samsun Türkiye'nin nüfus itibariyle baktığınızda 15. büyük ili. Türkiye'nin Karadeniz'e açılan önemli bir kapısı. Özellikle kara yolu, demiryolu ve denizyolu bağlantısı olması nedeniyle bir lojistik merkezi olma yolunda önemli gelişme içerisinde olan bir kent. Bu süreç içerisinde lojistik turizm ve tarımı da daha iyi bir noktaya getirmek için çalışma içerisindeyiz."


14 yıl önce