|

Sırbistan, tekstilciyi yatırıma çağırıyor

Sırbistan'ın İstanbul Başkonsolosu Dragan Markovi, İZTO'yu ziyaret eder ikili ilişkileri geliştirme çağrısında bulundu. Elektrik ve insan gücünün Türkiye'den daha ucuz olduğunu belirten Markovi, Türk tekstilcileri Sırbistan'a yatırıma davet etti.

Aa
00:00 - 18/09/2008 Perşembe
Güncelleme: 16:30 - 18/09/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Sırbistan, tekstilciyi yatırıma çağırıyor
Sırbistan, tekstilciyi yatırıma çağırıyor

Sırbistan'ın İstanbul Başkonsolosu Dragan Markovi, ülkesinin Türk tekstilcisi için cazip olabileceğini belirterek, "Sırbistan'ın Rusya ile serbest ticaret anlaşması var. Türk tekstilcisi bundan istifade edebilir. Yatırımlar daha az maliyetle gerçekleştirilebiliyor. Elektrik ve insan gücü de Türkiye'ye göre çok ucuz" dedi.

Sırbistan'ın İzmir Fahri Konsolosu Metin Akdurak ile İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret eden Markovi, iki ülke arasındaki kültürel yakınlaşmanın rahatlıkla artırılabileceğini söyledi.

Markovi, bu sene Sırbistan'dan Türkiye'ye 100 bin turistin geldiğini,bunların yüzde 90'ının Ege Bölgesini tercih ettiğini, bu rakamın Sırbistan'ınnüfusu göz önüne alındığında az bir rakam olmadığını belirterek, "Bu 100 bin turist Ege Bölgesine İZTO sayesinde geldi. Biraz gayret gösterilirse 200-250 binturist rahatlıkla gelebilir" dedi.


ELEKTRİK VE İNSAN GÜCÜ DAHA UCUZ

Yılda 100 bin Türk vatandaşının, özellikle Türk işçilerinin transit olarak Sırbistan'dan geçtiğini, onların intibalarının pozitif yönde geliştiğiniaktaran Markovi, ülkesinden vize alma işlemlerinin çok kolay neticelendiğiniifade etti. Kimya, tarım ve tekstil sektörlerinde karşılıkla çalışmalarınyapılabileceğini dile getiren Başkonsolos, şöyle devam etti:"Bizim oralar Türk tekstilcisi için cazip olabilir. Sırbistan'ın Rusyaile serbest ticaret anlaşması var. Türk tekstilcisi bundan istifade edebilir.Yatırımlar daha az maliyetle gerçekleştirilebiliyor. Elektrik ve insan gücü de Türkiye'ye göre çok ucuz. Tekstil çalışanı brüt olarak maksimum 250 euro alıyor."


BALKANLARA ÜLKE KREDİLERİ AÇMALIYIZ

Ekrem Demirtaş ise Türkiye'nin Balkanlar'da daha çok bulunmak zorundaolduğuna işaret etti.Bölgenin haritasının yeniden çizildiğini hatırlatan Demirtaş, "Huzur vebarış ortamının doğmuş olmasını umuyoruz. Ama şu anda savaş devam ediyor. Bu,topla tüfekle değil, ekonomik savaş" dedi.

Demirtaş, Yunanistan, İsrail, Kıbrıs Rum Kesimi, İtalya gibi pek çokülkenin bölgede köşe başlarını tutmak için yoğun çaba gösterdiğini anlatarak, şunları söyledi:"Bu nedenle ülkemizi yönetenlerin Balkanlar için mutlaka ekonomikpolitika belirlemesi gerekiyor. Şu anda en çok Romanya'da, Bulgaristan'da varız,ama diğer ülkelerde etkin değiliz. Burada yeni yapılanan Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Makedonya, gibi ülkelerle ilişki içindeyiz. Türkiye buralara yönelik ülke kredileri açmalı. Bu, coğrafyayla ticari ilişkiyi ve işbirliğini tetikleyecek. Bunu başka ülkeler yapıyor, ama biz geç kalıyoruz."Sırbistan'ın hem Rusya hem de AB ile ilişki açısından önemli bir sıçramatahtası olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Bizim sanayici ve iş adamlarımızınMısır'a baktığı kadar Sırbistan'a bakması lazım" dedi.

16 yıl önce