|

'Soykırım yoktur, tedbir alma vardır'

AK Parti Konya İl Gençlik Kolları Teşkilatı Üniversiteler Birim Başkanlığı, “Tarihi Gerçekler Işığında Ermeni Meselesi” konulu bir konferans düzenledi. Prof. Dr. Feridun Ata, sözde Ermeni soykırımı ile ilgili olarak, "Soykırım kesinlikle yoktur. Zamanın şartlarına göre yalnızca tedbir alma vardır" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 10/05/2012 Perşembe
Güncelleme: 17:26 - 10/05/2012 Perşembe
Yeni Şafak
'Soykırım yoktur, tedbir alma vardır'
'Soykırım yoktur, tedbir alma vardır'

AK Parti Konya İl Gençlik Kolları Üniversiteler Birim Başkanlığı tarafından düzenlenen “Tarihi Gerçekler Işığında Ermeni Meselesi” konferansı ile 1915 Olayları, öncesi sonrası ve yaşanan tartışmaları ele alındı. Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Ata'nın sunum yaptığı programa AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, İl Başkan Yardımcıları Mustafa Yazlık ile Mehmet Akif Göksu, İl Gençlik Kolları Başkanı Ahmet İzi ile yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda öğrenci ile vatandaş katıldı. İl Gençlik Kolları Üniversiteler Birim Başkanı Mehmet Enes İnce'nin selamlama konuşmasının ardından konferansa geçildi. Soykırım kelimesi ve tanımının ilk defa 1944'te Polonyalı hukukçu Raphael Lemkin tarafından kullanıldığını, 1948'de ise Birleşmiş Milletler'in soykırım suçunun önlenmesine ve cezalandırılmasına ilişkin sözleşmeyi benimsediğini hatırlatan Prof. Dr. Feridun Ata, “Bu gelişme ile birlikte BM, soykırımı 'ulusal, etnik, ırksal ya da dinsel bir grubu toptan ya da onun bir bölümünü yok etmek niyetiyle gerçekleştirilen eylemler' olarak tanımladı. Tanımdan da anlaşıldığı üzere soykırım bir toplumu toptan ya da bir bölümünü yok etmeyi esas alır. Dolayısıyla Türklerin Ermenilere soykırım uyguladığı ile ilgili iddialar tamamen asılsızdır. O dönemde yapılan soykırım değil; tedbir almadır” ifadelerini kullandı.


“ERMENİLER OSMANLI'YA KARŞI KULLANILDI”

Osmanlı Devleti'nin, 1915'te Ermenileri katletmek için 1. Dünya Savaşı'na girmeyi büyük bir fırsat olarak gördüğü iddialarına cevap veren Ata, Türklerin hiçbir zaman Ermenileri yok etme gibi bir düşüncesinin olmadığını dile getirdi. Türkler ile Ermeniler arasında 11. Yüzyıla dayanan ortak bir geçmişin olduğunu aktaran Prof. Dr. Ata şunları söyledi: “Yüzyıllarca Ermeniler ile Türkler kardeş iki toplum olarak bir arada yaşadı. Ancak Osmanlı'nın gücü, o zamanlar Fransa, İngiltere ve ABD gibi kimi devletleri rahatsız ediyordu. Bunun sonucunda da söz konusu devletler, Osmanlı topraklarına misyonerler göndererek başta Ermeniler olmak üzere bazı etnik grupları kışkırttı, yönlendirdi ve ayaklandırdı. Bunun üzerine söz konusu olayları gerçekleştiren ya da planlayan 80 bin Ermeni İstanbul'da tutuklanmıştır. Rusya'nın da desteği ile terör örgütleri kuran Ermeniler; baskınlar, katliamlar ve eylemler yaparak Osmanlı Devleti'nden ayrı olarak tamamen bağımsız bir devlet talebinde bulunmaya başladılar. 1. Dünya Savaşı'na giren ve tam 4 cephede savaşan bunun sonucunda da gücü iyice azalan Osmanlı devleti zor durumda kalınca dönemin hükümeti İttihat ve Terakki, bölgede yaşayan Ermenilerin katliam yapmasının önüne geçmek için Ermenileri Suriye ve Şam gibi bölgelere gönderdiler. Tehcir sırasında kimi Ermeniler hastalıktan; kimisi de bazı çetelerin saldırısına uğrayarak hayatlarını kaybetmiştir. Ancak bu saldırılar devlet eli ile yapılan saldırılar değil tamamen bireysel olaylardır" Programın sonunda ise İl Başkanı Ahmet Sorgun, Ata'ya günün anısına bir plaket verdi.

12 yıl önce