|

Suriyeli turizmciler, Alevli Kebaba hayran kaldı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey'in konukları olarak Gaziantep'e gelen Halep Belediye Başkanı Dr. Maan Chibli ve beraberindeki 90 kişilik turizmci heyet, Sahan Şirehan'a hayran kaldı.

Yaşar Yavuz
00:00 - 26/04/2009 Pazar
Güncelleme: 18:09 - 26/04/2009 Pazar
Yeni Şafak
Suriyeli turizmciler, Alevli Kebaba hayran kaldı
Suriyeli turizmciler, Alevli Kebaba hayran kaldı

Başbakanlık ve DPT Müsteşarlığı tarafından finanse edilen Türkiye Suriye Bölgelerarası İşbirliği Projesi kapsamında yürütülmekte olan Gaziantep-Halep Kültür ve Turizm Zenginliklerinin Tanıtımı Projesiyle ilgili yapılan çalışmalarda bulunmak üzere Gaziantep'e gelen Suriye'nin önde gelen turizm firmaları temsicilerinden oluşan heyet, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey tarafından onurlarına verilen yemekte Sahan Şirehan'da buluştu. Yemeğe, Halep Belediye Başkanı Dr. Maan Chibli, Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin, Suriye'nin Gaziantep Başkonsolosu Haitham Saad ve proje çalışanları katıldı. Yöresel yemeler içerisinde özellikle yuvalama, yenidünya kebabı, patlıcan kebabı ve sarımsak kebabını çok beğendiklerini ifade eden heyet üyeleri, Sahan Şirehan klasiği olan alevli kebap karşısında adeta şaşkına dönerek alevler arasında fotoğraf çekme yarışına girdiler.


TÜRK VE HALEP MUTFAĞI ARASINDA BENZERLİK VAR

Tarihi dokunun aslına uygun restore edilmesi ve günümüzde fonksiyonelliğini yitirmeden turizme açılmasının önemli bir adım olduğunu ifade eden Halep Belediye Başkanı Dr. Maan Chibli, "Gaziantep yemeklerinin Sahan Şirehan'da sunumu ve lezzeti mükemmel olmuş. Alevli kebap adı verilen menüyü çok beğendik. Ortak kültürlerimiz ve ortak damak lezzetlerimiz var. Bu yapıyı turizme kazandıran Tahir Tekin Öztan'ı kutluyorum" dedi.

Suriye heyeti içerisinde bulunanlar, "Gaziantep yemeklerinin bu kadar güzel olduğunu duyuyorduk artık duyduklarımızın gerçek olduğunu kabul ediyoruz" diyerek, "Türk mutfağı ve Halep mutfağı arasında büyük benzerlikler var. Bu benzerlikler özellikle Antep ve Halep mutfakları arasında daha yoğun. Sahan Şirehan'da bizlere sunulan nefis Antep yemeklerine bayıldık. Özellikle alevli kebap çok mükemmel. Yemeklerin tadı kadar sunumları da dikkat çekici. Sahan üçlüsü adı verilen Yeni Dünya Kebabı, Patlıcan Kebabı ve Sarımsak Kebabı nefisti. Yemeklerin sunumu başlı başına bir seremoniden oluşuyor. Gaziantepliler çok şanslı, böyle bir mekanda bu lezzetlerle her gün karşılaşma şansına sahipler. Bu mekan çok iyi değerlendirilmeli ve dünya turizmine tanıtılmalıdır" dediler.


15 yıl önce