|

Talay: Fabrikalar kapanır

Doğalgaz ve elektriğe ardı ardına gelen zamlara tepki gösteren Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Bayram Talay, "Rekabet gücümüz zayıfladı, bu şartlarda üretim yapmak çok zor. Fabrikalar kapanır, yarınlarımızdan korkuyoruz" dedi.

Kenan Tokgöz
00:00 - 14/09/2008 Pazar
Güncelleme: 17:08 - 14/09/2008 Pazar
Yeni Şafak
Talay: Fabrikalar kapanır
Talay: Fabrikalar kapanır

Elektrik ve doğalgaza gelen zamların ardından, 1 Ekim'de yürürlüğe girecek yüzde 34'lük yeni elektrik zammı, sanayicileri ümitsizliğe düşürdü. Yeni zamla birlikte pek çok fabrikanın kapanabileceğine dikkati çeken Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (ASAD) Başkanı Bayram Başkanı Talay, "Sanayicinin rekabet gücü zaten bir yıldır devam eden, adı konulmuş kriz nedeniyle zayıflamıştı. 1 Ekim'den itibaren yürürlüğe girecek, yüzde 34'lük zammı, bizleri açmaza daha da açmaza itecek. TEDAŞ'ın 10.74 Ykr'den sattığı toptan elektrik, yüzde 34 zamla 14.39 Ykr'şa çıkacak. Son bir yılda yapılan elektrik ve doğalgaz zamları sanayicinin belini büküyor, rekabet gücünü daha da zayıflatacak. Üretim maliyetlerinde mevcut artışlar, enerji girdisindeki artışıyla birleşerek adeta bir çıkmaza dönüşüyor. Hükümetin bu yanlış politikadan bir an önce geri adım atması gerekir. Türk sanayicisinin üretim yapabilmesi için, sanayi bölgelerindeki firmalara özel indirimler uygulanmalıdır. Bizler Türkiye'nin geleceğinden, yarınlarımızdan endişe duyuyoruz" dedi.


FABRİKAYA KİLİT VURACAĞIZ

Suni gündemleri bırakıp, Türkiye'nin gerçek gündemiyle ilgilenilmesini istediklerini belirten Talay, sanayicinin sesine ve uyarılarına kulak verilmesini istedi. Yaratılan suni gündemlerin bedelinin çok ağır olduğunu ifade eden Talay, "Bunun bedeli, toplumla birlikte sanayici ödüyor. Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 25 bin kişi çalışıyor. Buradaki farikalardan birkaç tanesinin bile kapanması, en az 300 - 400 aileyi geçim sıkıntısına sokacaktır. Hükümetin ekonominin önünü açması, yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı teşvik edecek önlemler alması gerek. Böyle giderse çok yakında üretim yapacak fabrika kalmayacak. Fabrikalara birer birer kilit vurulmaya başlanacak" diye konuştu.


SEKTÖREL TEŞVİK

Özellikle ihracat yapan firmaların düşük döviz kurları nedeniyle sıkıntıda olduğunu belirten Talay, sanayi bölgelerine özel sektörel teşvikler verilmesiyle ekonominin önünün açılabileceğini söyledi. Özellikle sektörel teşviklerle, yatırım ve üretim yapan kuruluşların desteklenmesi ve daha da güçlendirilmesi gerektiğini savunan Talay, şunları söyledi: "Örneğin Uşak Organize Sanayi Bölgesi'ne teşvik var, İzmir'e yok. İzmir'i sanayi kenti yapmak için ciddi anlamda teşvikler verilmeli. Devlet belediyelerle işbirliği içinde, planlı kalkınma modeliyle yeni sanayi bölgeleri oluşturmalı. Bu bölgelerdeki üretim ve istihdamı arttırılmasına, teknolojisini yenilemek isteyen fabrikalara yeni makine techizat alımlarında özel krediler sağlamalı, yatırımların önünü açmalı"


16 yıl önce