|

Trabzonlu ihracatçılar yeni atılımlar peşinde

Trabzonlu ihracatçı Aydemirler şirketler grubunun bir feribotu bünyesine katmasıyla yapılan açılış töreninde konuşan Trabzon Valisi Nuri Okutan, ilin yaş sebze ve meyve üretimi ile satışı konusunda potansiyele sahip olduğunu söyledi. Okutan, bu yüzden deniz taşımacılığının burada önemli bir yer edindiğini ifade etti.

Kamil Anahar
00:00 - 8/05/2009 Cuma
Güncelleme: 17:33 - 8/05/2009 Cuma
Yeni Şafak
Trabzonlu ihracatçılar yeni atılımlar peşinde
Trabzonlu ihracatçılar yeni atılımlar peşinde

Trabzon'un önde gelen yaş meyve ve sebze ihracatçısı Aydemirler şirketler grubu, 'Jadrolinija' adlı feribotu bünyesine kattı. Trabzon Limanı Feribot iskelesinde gerçekleştirilen açılış programına Trabzon Valisi Nuri Okutan, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İl Emniyet Müdürü Feridun Boz, İran'ın Trabzon Başkonsolosu Mohammad Rafiei, bazı daire müdürleri ile şirket çalışanları katıldı. Programda konuşan Vali Okutan, Trabzon'un yaş sebze ve meyve üretimi konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Okutan, şunları kaydetti: 'Trabzon Türkiye'nin 'T' harfi ile adeta anahtarıdır. Karadeniz'de, üzerinde bulundurduğu gerek kültürel, gerek tarihsel, gerekse ekonomik açılardan bakıldığında dikkati çekmektedir. Sadece bunlarla da değil denizi ile bir bütündür. Bu nedenle deniz taşımacılığı önemli bir yer edinmektedir. Bilindiği üzere de kentimiz yaş sebze ve meyve üretimi ile satışı konusunda önemli bir potansiyel sahibidir.' dedi. Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ise 10 yıl önce 163 milyon dolar olan ihracat rakamının, şu anda 911 milyon dolara ulaştığını bildirdi. Gürdoğan, '12 gemi ile ihracat rakamı bu. Bu gemiyle de faaliyetler dahada güzel bir şekilde devam edecek. Trabzon, Türkiye genelindeki yaş sebze ve meyve üretimi ile ikinci sıradadır. Bu nedenle gemi taşımacılığının katkısı önemli bir boyuttadır' dedi.


İLK SEFER RUSYA'YA

Aydemirler Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Aydemir de, yaşanan global krize rağmen, krizden nasıl kurtulabileceğinin hesaplarını yaptıklarını söyledi. Kriz ortamını fırsata çevirmek amacıyla bu feribotu bünyelerine kattıklarını anlatan Aydemir, 'Yıllık 350 bin ton yaş sebze ve meyvenin üretildiği ilimizde çalışmalarımızı daha da geliştirerek ihracata fayda sağlama amacındayız. Ancak devletimizin bürokratik işlemlerindeki bazı hataların giderilmesini istiyoruz' diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından kesilen kurban ile feribotun açılışı gerçekleştirildi. İtalya'dan alınan feribotun, ilk seferini Rusya'ya yapacağı öğrenildi.


15 yıl önce