|

TSE, Özbekistan'a çıkarma yaptı

TSE heyeti Özbekastan'a giderek bir dizi ziyarette bulundu. Heyeti Türkiye Cumhuriyeti Taşkent Büyükelçisi Kemal Asya, TSE ziyaretinde Özbek-Türk Test Merkezi'nin faaliyetlerini yakından takip ettiğini vaurguladı.

Salih Köprülü
00:00 - 2/07/2009 Perşembe
Güncelleme: 18:22 - 2/07/2009 Perşembe
Yeni Şafak
TSE, Özbekistan'a çıkarma yaptı
TSE, Özbekistan'a çıkarma yaptı

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile Özbekistan Standardizasyon Metroloji ve Belgelendirme Ajansı'nın (ÖZSTANDART) ortak iştiraki olan Özbek-Türk Test Merkezi'nin 12 inci Yönetim Kurulu Toplantısı Özbekistan'ın Başkenti Taşkent'te gerçekleştirildi. Konya Sanayi Odası ve TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil başkanlığındaki TSE Heyeti Türkiye Cumhuriyeti Taşkent Büyükelçisi Kemal Asya, Ticaret Müşaviri Bilal Sürücü ve Özbekistan Gıda Bakanı Rahimberdi Buriev ile Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Alisher Shaykhov'a bir nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyaret esnasında Büyükelçi Asya, TSE'nin Özbekistan'da başarılı çalışmalar yaptığını ve Özbek-Türk Test Merkezi'nin faaliyetlerini yakından takip ettiğini ifade etti. Büyükelçi Asya, TSE Temsilciliği ile ortak şirkette birkaç kez incelemelerde bulunduğunu dile getirdi.

TSE Heyeti daha sonra Taşkent Ticaret Müşaviri Bilal Sürücü ile görüştü.

Özbekistan Gıda Bakanı Rahimberdi Buriev'i makamında ziyaret eden TSE Heyeti, Özbekistan'da gıda sektörünün durumu, bu sektördeki yeni gelişmeler ile Türkiye'den gelen ihraç ürünlerin kalitesi hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.

TSE Heyeti, Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası (CCIU)'nı ziyaret etti. CCIU Başkanı Dr. Alsher Shaykhov Başkanlığındaki CCIU Heyeti ile yapılan görüşme, iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve tarafların karşılıklı beklenti ve temennileri çerçevesinde gerçekleştirildi. CCIU Heyeti, ülkelerinin genel ekonomik durumu, özel sektörün faaliyetleri, yeni projeleri, iki ülke arasındaki ticaret hacmi, standardizasyonun ve kalitenin ekonomiye katkıları ile ilgili görüşlerini dile getirildi.

Ziyaret esnasında, TSE'nin Özbekistan'daki faaliyetleri konuşuldu ve TSE Temsilciliğinin başarılı çalışmalarının sürdürülmesi için destek verilmesi kararlaştırıldı.


BÜYÜKHELVACIGİL'DEN TEŞEKKÜR

TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve beraberinde heyet daha sonra Özbek-Türk Test Merkezi laboratuvarlarını ziyaret etti ve incelemelerde bulundu. TSE heyetine laboratuvar bölüm sorumluları tarafından laboratuvar faaliyetleri hakkında kısa bir brifing verildi. Laboratuvar ziyaretinden sonra Özbek-Türk Test Merkezi'nin 12 inci Yönetim Kurulu Toplantısı'na geçildi.

Toplantıda konuşan TSE Başkanı Büyükhelvacıgil, “Ata yurdumuzda bizleri karşılamanızdan dolayı teşekkür ediyorum. İşbirliğimizin gelişmesinde ve bu noktalara gelmesinden dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bugün yapmakta olduğumuz görüşmelerin ve atacağımız güzel adımların hayırlara vesile olmasını diliyorum. Buradaki işbirliğimiz uzun yıllara dayanıyor. Halı gibi ilmek ilmek dokunmuştur. Yolumuz daha uzundur” dedi.


İŞBİRLİĞİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ

Türkiye'nin ekonomik gücü ve kalkınma performansı ile dünyanın 17. ülkesi, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olduğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, “Bunda TSE'nin büyük katkısı vardır. TSE'nin uzmanlığı ve tecrübeleri Türkiye'nin ticaretinin önünü açmıştır. Türkiye, bir Mustafa Kemal Atatürk zamanında yüzde 7,2 oranında büyümüş, bir de bu hükümetimiz zamanında ortalama yüzde 7,5 büyümüştür. Türkiye, komşularla “0” problem ve kardeş ülkelerle ilişkileri geliştirme politikasını yürütmektedir. Bunun ilk iyi örneğini TSE, BASB'ı kurarak başlatmıştır. Ülkeler olarak işbirliğimizi geliştirmeliyiz” diye konuştu.

15 yıl önce