|

Turist patlaması vizelere bağlı

Kuzey Afrika ve bazı Ortadoğu ülkelerinde yaşanan olaylar sebebiyle Türkiye'nin daha cazip hale geldiğini belirten Arap turizmciler, vize işlemlerinin kolaylaştırılmasını istiyor. Arap turizmciler, Ramazan ayının sezonun ortasına denk gelmesi sebebiyle Türkiye'de 2011'de Arap turist sayısının yüzde 30 artacağını söylüyor.

İha
00:00 - 10/04/2011 Pazar
Güncelleme: 19:08 - 10/04/2011 Pazar
Yeni Şafak
Turist patlaması vizelere bağlı
Turist patlaması vizelere bağlı

Kuzey Afrika ve bazı Ortadoğu ülkelerinde yaşanan olaylar sebebiyle Türkiye'nin Körfez ülkeleri için daha cazip hale geldiğini belirten Arap turizmciler, bu sene ramazan ayının yaz ortasına gelmesi sebebiyle Türkiye'deki Arap turist sayısının yüzde 30 artacağını söyledi. Körfez ülkelerinden gelen tur operatörü ve seyahat acentesi yetkilileri, Türkiye ile Ortadoğu ülkeleri arasındaki vize işlemlerin tekrar gözden geçirilmesini istedi. Suudi Arabistan'daki MOSAİD turizm acentesinin yetkililerinden Zeeshan Saeed, Türkiye'de helal yemekler bulunmasının Arap turistler için önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin helal gıda konusunda daha fazla tercih edildiğini söyleyen turizmciler, otel fiyatlarının uygun olmasının Türkiye'nin cazibesini artırdığını dile getirdi.


TÜRKİYE'YE RAMAZAN BEREKETİ

Saeed, Kuzey Afrika ve bazı Ortadoğu ülkelerinde yaşanan olayların Türkiye'nin turizm açısından cazibeliğini artırdığını söyledi. Arap ülkelerinin gözünde Türkiye'nin ayrı bir yeri olduğunu kaydeden Saeed, ramazan ayının sezonun ortasına gelmesinin Türkiye'deki Arap turist sayısının artmasını sağlayacağını ifade etti.

Saeed, "Arap turistler yaz aylarında geldiklerinde ramazan sebebiyle tatillerini yarım bırakıyordu. Bu sene ramazan ayı sezonun ortasına geliyor. Arap turistler ramazan öncesinde ve sonrasında tatillerini Bursa'da geçirmeyi tercih edecek. Bu da Türkiye'ye gelen Arap turist sayısını yüzde 30 artırır" dedi.


VİZEDEN DOLAYI TURİSTLERİN YARISI GERİ DÖNÜYOR

Körfez ülkelerinin Türkiye ile hiçbir problemi olmadığını kaydeden Saeed, hükümetten vizenin daha kolaylaştırılmasını talep etti. Saeed, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Vize konusunda sıkıntılarımız var. Arap misafirler, vize almayınca geri dönüyor. Hava alanlarında vize işlemleri kolaylaştırılırsa daha iyi olur. Vize zaman kaybettirmezse, gelecek turist sayısı da çok olur. Yurt dışına çıkan Arap turistler, hizmetçi ve bakıcılarını da yanında götürüyor. Bilhassa Pakistan, Filipinler ve Endonezya'dan gelen hizmetçiler için bazen vize de alınamıyor. Kendileri de vize sırasında zorluk çektiğinden birçoğu Türkiye'ye gelmiyor.”

TÜRSAB Güney Marmara Yürütme Kurulu eski Başkanı Hasan Erdem, yaz sezonunda Bursa'ya gelen Arap turist sayısının yüzde 30 artacağını belirtti.


13 yıl önce