|

Turizmde keşfedilmeyen bölge: Doğu Karadeniz

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen 'Uluslararası Ekoturizm Konferansı ve Doğu Karadeniz Ekoturizm Çalıştayı'nın açılış oturumuna katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin turizm bakımından henüz tam keşfedilmediğini söyledi.

Cihan
00:00 - 2/06/2012 Cumartesi
Güncelleme: 16:35 - 2/06/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Turizmde keşfedilmeyen bölge: Doğu Karadeniz
Turizmde keşfedilmeyen bölge: Doğu Karadeniz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin turizm bakımından henüz tam keşfedilmediğini söyledi.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından bir otelde düzenlenen 'Uluslararası Ekoturizm Konferansı ve Doğu Karadeniz Ekoturizm Çalıştayı'nın açılış oturumunda konuşan Bayraktar, son yıllarda iklim değişikliğinin dünyanın gündemine oturduğuna dikkat çekti. Bu süreçte çevrenin ciddi manada öne çıktığına vurgu yapan Erdoğan Bayraktar, 'Bu anlamda DOKA'nın seçmiş olduğu konu gerçekten önemlidir. Bölgedeki 6 ilimizin her birinin kendi özelinde çok ciddi öne çıkan hususları var. Ama bu bölgeyi bir defa gezmekle anlamak mümkün değil. Çok derin tarihin yanında coğrafi, yöresel, iklimsel özellikleri var. Bir başka büyük özelliği de tüm dünyayı kavrayan tarihi İpekyolu üzerinde bir merkez olması. Bir tarihi Sümela Manastırı'nın inşa edilmesi hikayesini düşünmek insanı tarihin ince derinliklerine kadar götürür. Dünyanın başka yerlerinde bu kadar anlamlı bir izi bulmak kolay değil.' dedi.


EKOTURİZM ÖN PLANA ÇIKMALI

Türkiye'nin turizm gelirinde dünyada altıncı sıraya çıktığını hatırlatan Bayraktar, Karadeniz Bölgesi'nin de ekoturizm kapasitesinin ön planı çıkartılması ve bu sayede dünyanın ilgisinin buraya çekilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bunun hem dünya refahının gelişmesine hem de yörenin gelişimine katkı sağlayacağına inandığını anlatan Bakan Bayraktar, 'Bu çalışmada bölgemizdeki 6 ilin yanı sıra diğer illere de çok ciddi manada katma değer sağlayacak çalışmaların izini görüyoruz. DOKA'nın en önemli işlerinden birisi de bu. Hangi işi iyi biliyorsanız onunla ortaya çıkmanız lazım. Son 9 yıldaki gelişmelerle biz dünyaya parmak ısırtıyoruz. Dünyanın refahı ve mutluluğu ve kendi insanımızın refahı için yapılan çalışmalar dikkate değerdir.' dedi.

DOKA Başkanı ve Giresun Valisi Dursun Ali Şahin de turizm artık sahilden, deniz kıyılarında doğaya, yaylalara kaymaya başladığına dikkat çekti. Doğu Karadeniz Bölgesi'nin de sahip olduğu doğal ve kültürel kaynaklarını ekoturizm anlayışı içinde sunmak için öğrenme sürecine girdiğini anlatan Şahin, bölgenin doğal ve kültürel kaynaklar bakımından Türkiye'nin ekoturizm bölgesi olmaya aday olduğunun dile getirdi.

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık da sahip olduğu potansiyel ile ekoturizm için en avantajlı bölgenin Doğu Karadeniz olduğunu ifade etti.Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, kaymakamlar, belediye başkanları ve sector temsilcilerinin de katıldığı çalıştayda, açılış konuşmalarının ardından DOKA'nın daveti üzerine ABD, Kanada, Japonya ve Gürcistan'dan bölgeye gelen ve bir süredir alan çalışmaları yapan yabancı ekoturizm uzmanları sunumlarını yaptı.

12 yıl önce