|

Türk metalciler kimyasalları mutlaka arıtmalı

Kimya Metal Maden Sektörü'nün atık arıtma sorunu Konya'da masaya yatırıldı. Avrupa ülkelerinde uygulanan metal kimyasalların artıma sistemi olarak adlandırılan Reach sisteme Türk metalcilerinde mutlaka girmesi gerektiği kaydedildi.

Semra Hoyraz
00:00 - 30/07/2008 Çarşamba
Güncelleme: 17:44 - 30/07/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Türk metalciler kimyasalları mutlaka arıtmalı
Türk metalciler kimyasalları mutlaka arıtmalı

Konya MÜSİAD Kimya Metal Maden Sektör Kurulu Genişletilmiş İstişare Toplantısı'nda metal sanayinin arıtma sorunları masaya yatırıldı. Açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Selçuk Öztürk, bu toplantının Konya'da yapılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. MÜSİAD Kimya-Metal ve Madencilik Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Yasar da, Türkiye'de Reach sisteminin öneminin hala yeterince anlaşılamadığını belirterek, sektörde ihracat yapan firmaların önümüzdeki dönemde sıkıntı yaşamamaları için mutlaka bu sistemin uygulanması gerektiğini kaydetti. Daha sonra kürsüye gelen MÜSİAD Konya Şubesi Kimya Metal Maden Sektör Kurulu Başkanı Abdurrahim Çaldağ ise, Reach sisteminin radyo aktif maddeler, gümrük incelemesine tabi maddeler ve nihai kullanıma sunulmuş ilaç, kozmetik ve yiyecekler veya askeri amaçlı kullanılan kimyasallar gibi tabi tüm kimyasal maddeleri kapsadığını söyledi.


GEREKEN ÇALIŞMALR YAPILMALI

Abdurrahim Çaldağ, "Türkiye toplam kimyasallar ihracatının yaklaşık yüzde 30'unu AB'ne üye ülkelere yapmaktadır. Reach Sistemi sadece kendi halindeki kimyasal maddeleri değil, müstahzarlar ve eşyalar içindeki kimyasalları da kapsamaktadır. Bu da Ülkemiz ihracatının AB pazarına girişte engellerle karşılaşmaması için Türkiye sanayisinin Reach uygulamalarına ilişkin hazırlıklarını zamanında tamamlamasının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir" dedi. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve KTO Başkanı Hüseyin Üzülmez ise "Bu üç sektörde var olmak aslında her alanda var olmak demektir. Kimya, Metal ve Maden bugün sanayinin üç ana unsurudur ve üretimin temelini oluşturmaktadır" dedi. Reach sisteminin AB 20 ayrı yönetmeliğin değiştirilerek oluşturulmuş bir sistemler bütünü olduğunun ifade edildiği konuşmalarda, firmaların 1 Aralık bu sisteme uyum sağlayacak değişiklikleri yapmaları gerektiğini kaydedildi. Panel sonrası programa emeği geçenlere birer plaket verildi.


16 yıl önce