|

Türkiye-Hindistan işbirliği ticaret hacmini artıracak

Türkiye ve Hindistan arasında işbirliği protokolü imzalandı. Vali Süleyman Tapsız, iki ülke arasındaki işbirliği ve ticaretin gelişmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayarak Hint işadamlarını bölgeye yatırıma davet etti.

Aa
00:00 - 27/01/2012 Cuma
Güncelleme: 17:26 - 27/01/2012 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye-Hindistan işbirliği ticaret hacmini artıra
Türkiye-Hindistan işbirliği ticaret hacmini artıra

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından Türk ve Hint işadamları bir araya getiren Türkiye Hindistan Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Toplantısı (INCOM 2012), Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Belek beldesinde başladı. Toplantıda, Burdur Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Tapsız, Tüm Hindistan Sanayi Dernekleri Birliği (AIAI) Temsilcisi Renu Verma ve Hindistan Dünya Ticaret Merkezi (WTC) Temsilcisi Dinesh Sharma arasında işbirliği protokolü imzalandı. BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Burdur Valisi Süleyman Tapsız, iki ülkenin yetkilileri ve işadamlarının bir araya gelişinin ülkelerin daha müreffeh bir geleceğe kavuşmasına katkıda bulunacağını ifade ederek, Hindistan ile ilişkilere özel önem verdiklerini, toplantının da bu önemi gösterdiğini vurguladı. Tapsız, Türkiye ile Hindistan arasındaki ticari, ekonomik ilişkilere ivme kazandırma yönündeki amaç ve kararlılığına değinerek, 'Türkiye, Orta Asya ülkelerine yakın, Hint Okyanusu ulaşım yolları üzerinde stratejik bir noktada yer alan, ekonomisi hızla büyüyen, uzay ve bilişim teknolojisi gibi sahalarda ileri bir konuma sahip Hindistan'ı önemli ortaklardan biri olarak görmektedir' dedi.


HİNTLİ İŞADAMLARI YATIRIM YAPMAYA DAVET EDİLDİ

Türkiye-Hindistan dış ticaret hacminin 4 milyar dolara ulaştığını belirten Tapsız, Hindistan'ın, başta mermer, traverten, krom ve haşhaş olmak üzere ithal ettiği birçok ürünü Türkiye'den tedarik edebileceğini, özellikle bölgede, gül ve kozmetik ürünleri, medikal cihazlar, mobilya, ambalaj, ARGE, bilişim, turizm, tarım, tarım makineleri tıbbi ve aromatik bitkiler, mermer, orman ürünleri, hayvancılık ve süt ürünleri başta olmak üzere geniş bir yatırım alanı bulunduğunu söyledi. 'Türkiye ile işbirliği yapmak, ortaklık tesis etmek Avrupa'ya ve Orta Asya'ya doğrudan açılmak demektir. Bu imkanı sağlayan dünyada başka bir ülke yoktur. Artık yapmamız gereken, ikili işbirliğimizi başta ticari ve ekonomik ilişkiler olmak üzere, her alanda geliştireceğimiz yeni bir dönemi başlatmak ve bu dönemin temel unsurlarını tespit etmek olmalıdır' diye konuşan Süleyman Tapsız, Burdur, Isparta ve Antalya Valilikleri olarak iki ülke arasındaki işbirliği ve ticaretin gelişmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayarak Hint işadamlarını bölgeye yatırıma davet etti.


İKİ BÜYÜK HİNTLİ FİRMA TÜRKİYE'DE YATIRIM YAPACAK

Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FICCI) Temsilcisi Rohit Sharma da Türkiye ile uzun süredir devam eden kültürel ve ticari ilişkileri daha da ileri götürmeyi istediklerini söyledi. Toplantının bu işbirliğini daha da geliştirmeye yönelik bir adım olacağını ifade eden Sharma, iş görüşmelerinden sonra daha iyi bir işbirliği potansiyeli ortaya çıkacağını vurguladı. Sharma, 'Dünya ekonomik durgunluk sergilerken, Türkiye yüzde 8 dolayında büyüme kaydetti. Türkiye'yi son derece çekici bir işbirliği partneri olarak görüyoruz. İki ülke arasında 6 milyar dolar ticaret hacmi var. Bu çok düşük. Bunu artırmak istiyoruz' diye konuştu. Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Altıparmak ise dünya piyasaları daralmaya giderken, Türkiye'nin istikrarlı şekilde güçlenerek ekonomik başarısını artırdığını belirtti. Son on yıllarda Türkiye'nin önemli bir gelişim yaşadığına değinen Altıparmak, 'Bu istikrar, yakalanan bu ivme, ülkemizin imajını artırırken, firmalarımıza da itibar kazandırmıştır. Firmalarımız da dünyada önemli bir yöne doğru gitmektedir' dedi.

12 yıl önce