|

UNESCO 2007'yi Mevlana yılı ilan ederek itibar kazandı

Manavgat'ta düzenlenen 'Doğumunun 801'inci Yılı'nda Mevlana'yı Anlama' konferansından konuşan Selçuk Üniversitesi'nden Yrd. Doç.Dr. Nuri Şimşekler, UNESCO'nun 2007 yılını Mevlana Yılı ilan etmesiyle, dünyada Mevlana'nın değil, UNESCO'nun itibar kazandığını söyledi.

Cihan
00:00 - 12/01/2008 Cumartesi
Güncelleme: 18:19 - 12/01/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
UNESCO 2007'yi Mevlana yılı ilan ederek itibar kaz
UNESCO 2007'yi Mevlana yılı ilan ederek itibar kaz

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Nuri Şimşekler, Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu'nun (UNESCO) 2007 yılını Mevlana Yılı ilan etmesiyle, dünyada Mevlana'nın değil, UNESCO'nun itibar kazandığını söyledi. Dünya insanlığının Mevlana Celaleddin Rumi'yi 'anma' yerine 'anlamaya' ihtiyacı olduğunu belirten Şimşekler, UNESCO'nun Mevlana'nın doğumunun 800'ncü yılı etkinlikleri çerçevesinde 2007'yi Mevlana Yılı ilan etmesi ile dünyada saygınlığına saygınlık kattığını ifade etti. Nuri Şimşekler, "UNESCO'nun 2007'yi Mevlana Yılı ilan etmekle, dünyada Mevlana'nın değeri artmamıştır. Zaten Mevlana 8 asır önce de değerli idi. Böyle bir girişimde bulunarak değerini arttıran UNESCO olmuştur. Günümüz insanının bencilliğinin, egoizminin, nemelazımcığının, bendeciliğinin, tatminsizliğinin ve birbirinin kurdu olmasının yegane panzehiri Mevlana'nın hikmetli sözleri. Bizim Mevlana'yı anma yerine anlamaya ihtiyacımız var." diye konuştu.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde Manavgat Milli Eğitim Müdürlüğü, Manavgat Lisesi, Manavgat Anadolu İmam -Hatip Lisesi, Manavgat İmam-Hatip Lisesi, Manavgat Endüstri Meslek Lisesi, Manavgat Anadolu Endüstri Meslek Lisesi, Yunus Emre İlköğretim Okulu ve 75. Yıl Cumhuriyet İlköğretim okulunun Özel Başarı İlköğretim Okulu konferans salonunda birlikte düzenlediği 'Doğumunun 801'inci Yılı'nda Mevlana'yı Anlama' programında konferans veren Nuri Şimşekler, günümüzde dinlerarası diyalog diye ifade edilen insanların birbirine saygı ve hoşgörü geleneğinin ilk temsilcisinin Mevlana olduğunu söyledi. Mevlana Celalleddin Rumi'nin 8 asır önce Mesnevi'sinde belirttiği hikmetli sözlerin ana kaynağının Kur'an-ı Kerim ile hadis-i şerifler olduğunu olduğunu ifade eden Nuri Şimşekler, Mevlana'nın hikmetli sözlerinin aradan 8 asır geçmesine rağmen insanlığa mesaj vermesinde en önemli etkenin 'insan sevgisini' yerelden evrensele taşıması olduğunu belirtti. Şimşekler, "Mevlana, Mesnevi'sinde gülün güzel kokusunu dibine atılan gübrenin kötü kokusuna tahammül gösterdiği için aldığını söyler. Dünyada en erdemli ve onurlu yaşamak, insanca yaşamaktır. İnsanca yaşamak, o kadar kolay değil. Almanya'da bir üniversite araştırma yapmış. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünyada 60 yıl içinde sadece 24 gün savaş ve şiddet olmamış, kan akmamış. Böyle bir dünyada 2007'yi değil, 2010'u 'Mevlan Yılı' yapsak, yine azdır." diye konuştu.


Konferans bitiminde 2007 Mevana Yılı etkinlikleri çerçevesinde Manavgat'ta okullar arası yapılan resim, kompozisyon, şiir yarışmaları ve masa tenisi turnuvasında dereceye giren 24 öğrenciye ödül verildi. Gecede Manavgat Turizm, Kültür ve Folklor Derneği Semazen Ekibi sema gösterisi yaptı. Programa Manavgat Milli Eğitim Müdürü Abdullah Bilge, İl Genel Meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri ile kalabalık halk topluluğu katıldı.


16 yıl önce