|

Van güneş petrolü gölgede bırakacak

Van Valiliği, DAKA ve YYÜ işbirliği ile düzenlenen '1. Güneş Enerjisi' sempozyumu Cengiz Andiç Kültür Merkezi salonunda başladı. DAKA Yönetim Kurulu Başkanı Türker, “Türkiye'nin bir yılda ortalama 87 milyon ton petrole eşdeğer güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğu belirlenmiştir” dedi.

Aa
00:00 - 2/05/2011 Pazartesi
Güncelleme: 17:42 - 2/05/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Van güneş petrolü gölgede bırakacak
Van güneş petrolü gölgede bırakacak

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Yönetim Kurulu Dönem Başkanı ve Hakkari Valisi Muammer Türker, Türkiye'nin bir yılda ortalama 87 milyon ton petrol eşdeğeri güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Van Valiliği, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) işbirliği ile düzenlenen '1. Güneş Enerjisi' sempozyumu YYÜ yerleşkesindeki Cengiz Andiç Kültür Merkezi salonunda başladı. Sempozyumun açış konuşmasını yapan DAKA Yönetim Kurulu Dönem Başkanı ve Hakkari Valisi Muammer Türker, nüfus artışı, sanayileşme ve şehirleşmenin arttığı dünyada, enerji talebinin de aynı oranda artış gösterdiğini bildirerek, sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ülkeler açısından önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin de en önemli yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisi açısından coğrafi konumu itibarıyla şanslı olduğunu vurgulayan Türker, 'Ülkemizin bir yılda ortalama 87 milyon ton petrol eşdeğeri güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğu belirlenmiştir' dedi.


VAN GÜNEŞ ENERJİSİNDE EN AVANTAJLI İL

Doğu Anadolu Bölgesinin de güneş enerjisi potansiyeli ve güneşlenme süresi açısından önemli konuma sahip olduğunu anlatan Türker, bölge illerinin yıllık ortalama güneşlenme sürelerinin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna değinerek, şunları kaydetti: 'Van, güneş enerjisi radyasyon değeri bakımından Türkiye'de Karaman ve Antalya'dan sonra 3. sıradadır. Hakkari, güneşlenme süresi bakımında Türkiye'de birinci, Van ise ikinci sırada bulunmaktadır. Antalya'nın turizm alan ve Karaman'ın tarım alanı olarak kullanılmasından dolayı arazi yapısının uygunluğu nedeniyle özellikle Van'ın güneş enerjisi elektrik santral yatırımları açısından Türkiye'deki en avantajlı ve en yüksek potansiyele sahip il olduğu görülmektedir.'


ARTIK GÜNEŞ SANTRALİ KURULABİLİYOR

Van Valisi Münir Karaloğlu da yaptığı konuşmada, sempozyumun Van ve bölge için önemine değinerek, ülkelerin ulusal ve uluslararası politikalarını belirlerken enerjiyi odak aldıklarını kaydetti. Son dönemde Türkiye'de yenilenebilir enerji noktasındaki yasanın meclisten geçtiğini ve artık güneş enerjisi santrallerinin yapımına izin verildiğini ifade eden Karaloğlu, “Van'ın Yılda yaklaşık 300 gün güneşlenme süresi var. Bu potansiyelin nasıl harekete geçirileceği bu sempozyumda iki gün seresince tartışılacak.” diye konuştu. Konuşmaların ardından Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıddık İçli moderatörlüğünde birinci oturumu yapılan sempozyumda, YYÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sabir Rüstemli, 'Van ili elektrik enerjisi üretiminde güneş enerjisinin bugünü ve yarını', YYÜ Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Yumak, 'Van şehir merkezi ile YYÜ kampüs alanlarının karşılaştırmalı güneş enerjisi potansiyeli' ve Van Milli Emlak Müdür Yardımcısı Arzu Küçükerdinç, 'Van ilinde yatırımlara uygun hazine arazileri ve yatırım tahsisinde mevzuat' konulu sunumlarını gerçekleştirdi.



13 yıl önce