|

Volta atmak yerine aşçılık öğreniyorlar

Adalet Bakanlığı'nın sosyal sorumluluk projesi kapsamında Elazığ Açık Ceza İnfaz Kurumu'nun bahçesinde ses sanatçısı Ömer Danış tarafından işletilen restoranda çalışan hükümlüler, aşçılık öğreniyor. Elazığ Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Solmaz, "Toplumun cezaevlerinde bulunan insanlarımıza fırsat vermeleri, ellerini uzatmaları gerektiğini düşünüyorum. İkinci bir şansa herkesin hakkı vardır" dedi.

Aa
00:00 - 15/01/2014 Çarşamba
Güncelleme: 10:23 - 15/01/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Volta atmak yerine aşçılık öğreniyorlar
Volta atmak yerine aşçılık öğreniyorlar

Adalet Bakanlığının sosyal sorumluluk projesi kapsamında Elazığ Açık Ceza İnfaz Kurumunun bahçesinde ses sanatçısı Ömer Danış tarafından işletilen restoranda çalışan hükümlüler, volta atmak yerine zamanlarını aşçılık öğrenerek değerlendiriyor. Elazığ Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Selim Solmaz, cezaevleri ve özel sektör işbirliğiyle Türkiye'de ilk kez gıda alanında Elazığ'da gerçekleştirilen sosyal proje ile tahliyelerine az zaman kalan hükümlülerin toplumda yer edinebilmeleri için hem meslek öğrenmelerini hem de rehabilitasyonlarını sağladıklarını belirtti. Finansmanını tamamen özel sektörün üstlendiği restoranda hükümlülerin sivil personelle çalışarak, aşçılığın yanı sıra unlu mamul imalatını da öğrendiklerini ifade eden Solmaz, başarılı hükümlülere aşçılık sertifikası verileceğini söyledi. Hükümlülerin cezaevinden çıktıktan sonra toplumla kaynaşmalarını kolaylaştırmak ve meslek öğrenerek iş bulabilme imkanlarını arttırmak açısından bu tür faaliyetlerin önemli olduğunu dile getiren Solmaz, "Kurum olarak 45 hükümlüyü istihdam etmek şartıyla bir firmayla 3 yıl süreli anlaşma yaptık. Bakanlığımızın onayı ile anlaşma yürürlüğe girdi. Restoran Aralık 2013'te açıldı. Olumlu tepkiler alıyoruz" diye konuştu.

HER İNSAN İKİNCİ BİR ŞANSI HAK EDER

Sağlıklı her insanın birer engelli adayı olabileceği gibi özgür her insanın da suç işleyerek hükümlü olabileceğini ifade eden Solmaz, hüküm giymiş insanlara kronik suçluymuş gözüyle bakılmasının doğru olmadığın belirtti. Solmaz, hükümlülerin en çok kaygılandıkları noktanın, serbest kaldıktan sonra toplumun kendilerine nasıl davranacağı olduğuna dikkati çeken Solmaz, şöyle devam etti: "Toplumun cezaevlerinde bulunan insanlara fırsat vermesi, elini uzatması gerektiğini düşünüyorum. Her insan ikinci bir şansı hak eder. Bu insanlarımızı, o ikinci şansı en iyi şekilde değerlendirebilmeleri için mesleki ve ahlaki olarak yetiştiriyoruz, onları donanımlı hale getirmeye çalışıyoruz. Negatif düşüncelerden arındırarak pozitif düşüncelerle hayata bakmalarını istiyoruz. İnşallah, halkımız da bu insanlarımıza ikinci bir şans verir. Bu insanlara sahip çıkmazsak yeniden suç işlemeleri için onları bir kenara itmiş oluruz." Ses sanatçısı Ömer Danış da proje kendisine sunulduğunda işin ekonomik kısmını düşünmeyerek, destek olmaya karar verdiğini aktardı. Danış, projenin pilot il olarak ilk kez Elazığ'da hayata geçirildiğini, başarıya ulaşması halinde diğer illere örnek olacağını belirtti.


10 yıl önce