|

YAŞ mağdurları hak arayışında

YAŞ'ta verdiği kararla 1971, 1981 ve 28 Şubat 1997'de ordudan atılan ve hakları ellerinden alınan ordu mensuplarının hakları geri iade ediliyor. ASDER Konya Şube Başkanı Mehmet Kanmaz, "YAŞ mağdurları olarak sadaka istemiyor, haklarımızın tamamının iadesini istiyoruz" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 26/03/2011 Cumartesi
Güncelleme: 17:47 - 26/03/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
YAŞ mağdurları hak arayışında
YAŞ mağdurları hak arayışında

Konya Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın toplantısı düzenleyen Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Konya Şube Başkanı Mehmet Kanmaz, YAŞ kararları ile ordudan ihraç edilenlerin maddi ve manevi kayıplarının iadelerini kapsayan kanunun mecliste kabul edildiğine işaret ederek, kanunun 22 Mart 2011 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini bildirdi. Meclis'te kabul edilen bu yasa ile devletin YAŞ mağdurlarını aklamış olduğunu söyleyen Mehmet Kanmaz, “1971, 1981 ve 28 Şubat 1997 yılında YAŞ'ın aldığı kararla ordudan ihraç edilenlerin o dönemden bu yana geçen süre içerisindeki haklarının büyük bir bölümü iade ediliyor. Yanlış anlaşılmasın bizlere verilecek olan ulufe değildir, zaten biz YAŞ mağdurları olarak sadaka istemiyor, haklarımızın tamamının iadesini istiyoruz. Bu yasal hak alma süreci başlamıştır. Artık intihar eden arkadaşımızın ailesi, felç geçiren kardeşimiz, psikolojik tedavi gören hastamız, boşanmak zorunda kalan aile fertlerimiz, pazarcılık yapan, asgari ücretle zar zor iş bulan arkadaşlarımız kimseye muhtaç olmadan, topluma ve devlete küsmeden, geleceğe daha ümitle ve heyecanla bakacaktır” ifadelerini kullandı.


'KEŞKE O DÖNEMLERDE DE YÜRÜYÜŞ YAPILSAYDI'

Balyozu milletin başına indirmek için kaldıranların kendi başlarına düşürdüklerini söyleyen ASDER Konya Şube Başkanı Kanmaz, “Onlarca emekli ve muvazzaf asker, milletin ve devletin hukukunu ortadan kaldırmaya, umumun hukukuna tecavüz etmeye teşebbüs ettikleri ve vatanın en gizli sırlarını hasis menfaatleri karşılığında satmak iddiasıyla tutuklanarak ceza evine konulmuş. Bunlar için hukukun en demokratik bir şekilde, evrensel hukuk ve yargılamanın esaslarına uygun olarak işletildiği gözlemlenmektedir. Hatta emekli olanlara dahi milletin evlatlarının hizmetçi tahsislerine son verilmeden bu süreç devam ettirilmektedir. Bu süreç, emekli oldukları halde milletin lojmanlarından çıkartılmadan, en yüksek askeri itibarlarından, saygınlığından ve ayrıcalığından vazgeçilmeden, yeşil pasaportları iptal edilmeden, belindeki silahı alınmadan, askeri sağlık güvenceleri ortadan kaldırılmadan sürdürülmektedir. Keşke sadece 150-160 kişi tutuklandığında değil, yaklaşık 2 bin kişinin maddi ve manevi olarak linç edildiği dönemde ayaklanmalar olsaydı, yürüyüşler yapılsaydı” dedi.


'ADALET TEZ VERİLMELİDİR'

Ordudan ihraç edilenlerin aile geçimlerini sağlamak için geceleri yüzünü kapatarak çöp toplamaya, görev yaptığı kışlanın önünde kurulan semt pazarında eşi ile birlikte çalışmaya başladıklarında seslerin neden yükselmediğini soran Mehmet Kanmaz, “28 Şubat sürecinde bizlere neler yapıldı, hiçbir yargılama yapılmadan bizlerin bütün sosyal ve sağlık imkanları elimizden alınıp yurt içindeki resmi ve özel tüm kurumlara bunları almayacaksınız talimatı verildi. Şu anda ise onlar, insanların en temel haklarından birisi olan savunma hakları elinden alınmadan, dünyanın gözü önünde şeffaf bir şekilde yargılamaları sürdürülmektedir. Böyle bir yargı sürecinde elbette ki haksızlıklara mazur kalanlar olabilir. Bunun için de adalet tez verilmelidir. Geciken adalet, adalet değildir. İşte bugün başta hükümet olmak üzere meclisteki tüm milletvekilleri, ciddi bir imtihanla karşı karşıya kalmışlar ve üzerlerine düşen görevi de yaparak milletin vekilleri olduklarını göstermişlerdir” diye konuştu. YAŞ mağdurlarının hakları 22 Mart 2011 tarihinden itibaren dilekçe karşılığında verilmeye başlandı.


13 yıl önce