|

Yayla göçü denizde başladı

Beşikdüzü'nde düzenlenen 'Mayıs Yedisi Şenlikleri'nin son gününde, yayla göçü için süslenen inekler, daha çok süt vermeleri ve yaralarının çabuk iyileşmesi için denizde yıkandı. Beşikdüzü Kaymakamı Alaattin Aktaş, "İnekler yıkandıktan sonra yayla göçü başlayacak" dedi.

Cihan
00:00 - 21/05/2012 Pazartesi
Güncelleme: 19:02 - 21/05/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Yayla göçü denizde başladı
Yayla göçü denizde başladı

Trabzon'un Beşikdüzü ilçesi Çeşmeönü Limanı'nda düzenlenen 'Mayıs Yedisi Şenlikleri'nin son gününde, yayla göçü için süslenen inekler, daha çok süt vermeleri ve yaralarının çabuk iyileşmesi için törenle denizde yıkandı.

Törende konuşan Beşikdüzü Kaymakamı Alaattin Aktaş, “Eski takvime göre bugün Mayıs ayının 7'inci günü olduğu için şenlikleri bugün gerçekleştiriyoruz. Şenliğimizin bu bölümünde insanlar ineklerini denize sokuyor. Bunun ineklerine iyi geldiğine inanıyorlar. İnekler yıkandıktan sonra yayla göçü başlayacak. Burası cıvıl cıvıl, insanlar yöresel kıyafetlerini giymiş, inekler süslenmiş. Köy yaşantısı artık unutuluyor. Mayıs yedisi geleneği, Çepni Türkeri'nin Mayıs'ın yedisinde yaylalara çıkmadan önce geçim kaynağı olan hayvanlarıyla deniz suyunda yıkanmasının, deniz havası almasının; sağlık, güç, moral ve enerji depolamasının; yayla dönüşü olan sonbahara kadar geçecek süre içinde engin su ile vedalaşmasının sembolüdür. Bu gelenek günümüzde de yaşatılmaya çalışılmaktadır." dedi.

Hayvan Yıkama Komitesi Başkanı Nadiye Gözaçan da Mayıs 7'si geleneği hakkında bilgi verdi.

Daha sonra yayla göçü nedeniyle süsledikleri ineklerini hastalıklardan korunmaları ve bol süt vermeleri için denize sokan yöresel giysili kadınlar, türküler söyleyerek ineklerini yıkadı. Şenliğe katılanlar da kemençe ve davul- zurna eşliğinde horon tepti. Vatandaşlara yöresel mısır unu helvası dağıtıldı.


AYNALI İNEK BİRİNCİ GELDİ

Etkinlikler kapsamında düzenlenen ve 36 ineğin katıldığı 'En güzel inek' yarışmasında birinciliği Gülhanım Aksoy'un 'Aynalı' isimli ineği elde etti. Gülhanım Aksoy, ödül olarak aldığı 150 lira ile Aynalı'ya yem alacağını söyledi Aksoy, "Aynalı'yı yarışmaya hazırlamak için 2 gün boyunca yıkadım, temizledim ve süsledim. Aldığım ödülle de yine ona yem ve kepek alacağım. Bakımı çok zor ama hayvanları çok sevdiğim için Aynalı'dan vazgeçemiyorum." şeklinde konuştu.

Vatandaşlar ise kış boyunca ahırda kapalı kalan ineklerini yaylaya çıkmadan önce şifalı olduğuna inanılan tuzlu deniz suyuyla yıkıyor. Böylece ineklerin hem kış boyunca vücutlarında oluşan yaraların iyileşeceğine, hem de daha fazla süt vereceklerine inanılıyor.

12 yıl önce