|

Yeşilırmak'ın ikiye böldüğü Ayvacık 'eynel'le birleşecek

Ortasından geçen Yeşilırmak ile ikiye bölünen Ayvacık, yapılacak yeni bir köprüyle yeniden birleşiyor. Öğretmen ve öğrenciler ise okula feribotla gidip geliyor. 10 milyon YTL'ye mal olacak Eynel Köprüsü, 2008 yılı sonunda tamamlanacak.

Cihan
00:00 - 28/11/2007 Wednesday
Güncelleme: 18:21 - 28/11/2007 Wednesday
Yeni Şafak
Yeşilırmak'ın ikiye böldüğü Ayvacık 'eynel'le birl
Yeşilırmak'ın ikiye böldüğü Ayvacık 'eynel'le birl

Doğal güzellikleriyle turizm yönünden gelişmeye müsait ilçelerden olan Samsun'un Ayvacık ilçesinin çeyrek asırlık köprü hayali sona eriyor. Ortasından geçen Yeşilırmak ile ikiye bölünen, Hasan Uğurlu Barajı'nın yapılması ile doğa şartlarıyla mücade eden Ayvacık halkı, iki yaka arasındaki ulaşımı feribotlarla sağlıyor.

İlçelerine köprü yapılması için bakanlara, parti genel başkanlarına ve yardımcılarına, milletvekillerine ve valilere defalarca talepte bulunmalarına rağmen bir sonuç alamazken, köprü olmadığı için çok sayıda hasta hastaneye ulaşamadan yolda hayatını kaybetmiş. Öğretmen ve öğrenciler ise okula feribotla gidip geliyor. Duruma el atan Samsun Valiliği, iki yakayı köprüyle birleştirmek için düğmeye bastı. İl Özel İdaresi'nden kaynak aktaran, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü bünyesindeki Köylerin Alt Yapısını Destekleme Projesi'nden (Köy-Des) ödenek alan Valilik, Ayvacık'ın merkez yakası ile Eynel yakasını birbirine bağlıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) gelen bilim adamları ile mimarların ortak çalışmasıyla yapımına başlanan köprü, 10 milyon YTL'ye mal olacak.

Türkiye'de kırsal kalkınma projeleri içerisinde tek kalemde yapılan en büyük bütçeli proje olma özelliğine sahip Eynel Köprüsü, estetik görünümü ve ışıklandırılması ile ilçe turuzmine ayrı bir renk katacak. Projenin 2008 yılı sonunda tamamlanarak hizmete girmesi hedefleniyor.

Köprü inşaatını yerinde inceleyen Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Samsun İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil, Ayvacık Kaymakamı Erdinç Dolu ve İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Erdoğan Uzgüder, köprünün tamamlanmasıyla ortaya sanat eseri çıkacağını vurduladı. Proje ile ilgili Mehmet Üstündağ Yatılı İlköğretim Okulu'ndaki bilgilendirme toplantısına katılan Vali Güzeloğlu, "Bugün hayal olarak gördüğümüz bu köprü, 2008 yılı sonunda bölgenin en gözde unsuru olacak. Yaklaşık 20-25 bin kişilik hareketli bir nüfusun bağlantısını sağlama, ekonomik, sosyal ve kültürel yönden gelişimi hızlandırmak adına çok büyük yatırım. Proje ile ilgili İTÜ'den danışmanlık ihalesi yapıldı. Yine alanında çok nitelikli bir firma tarafından ihale alındı. En kısa süre içersinde temelini atacağız ve köprümüzü hizmete açacağız. " dedi.

İlçenin turizme konu edilmesi için başlatılan çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Güzeloğlu, Ayvacık'ın zengin bir doğa sporları, dinlenme ve çevresiyle bir rekreasyon alanı ortamına imkan vermesi sebebiyle ilçeyi turizmde öne çıkaracaklarını da sözlerine ekledi.

Bu arada köprü yapım ihalesini alan Karçelsan A. Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Emin Demir, proje hakkında detaylı bilgi verdi. Köprü inşaatını 2008 yıl sonuna kadar bitireceklerini söyleyen Demir, "Köprüyü çelik konseksiyon üzerine oturtacağız. Yaklaşık 150 metre uzunluğunda olacak köprüye, önce beton ardından da araçların kaymaması için özel malzemeli asfalt dökeceğiz. Köprüyü kot farkı gereğince yüzde 5 eğimli yapacağız. Işıklandırılmasıyla da hem gece hem de gündüz güzel bir sanat eseri olarak ilçeye mal edilmiş olunacak. " şeklinde konuştu.

Coğrafi özellikleri itibariyle ilçenin turizm yönünden gelişmeye müsait olduğunu hatırlatan Samsun İl Genel Meclis Üyesi Sadettin Sarıoğlu ise Eynel Köprüsü ile ilçe turizminin canlanacağına inandığını kaydetti. Daha sonra Vali Güzeloğlu, köprü inşaat alanını gezdi. Bu arada kendisi için kesilmek üzere getirtilen 'Holding' isimli koçu gören Vali Güzeloğlu, korumalarına talimat vererek hayvanın kesilmemesini istedi.


16 years ago